Prijetnja bombama je vrsta specijalnog rata

Prijetnja bombama je vrsta specijalnog rata

Nakon što su prvo sarajevske osnovne škole, a kasnije i Vlada KS i srednje škole u Kantonu Sarajevo, od ranih jutarnjih časova primile dojave o postavljenim bombama, sarajevski portal objavili su tekst prijeteće poruke koja je stigla na mejlove ovih ustanova i institucija.

Poruke su identične i stigle sui na adresu više od 70 osnovnih škola u KS na početku, a kasnije i prema ostalima.

“U školi je bomba

Čujem glasove

Glasovi u mojoj glavi

lud sam

Ja sam nakaza

Ubiću decu

Oprostite mi ljudi

U ime

Svijetla budućnost

Amen”.

Kako navodi Radio Sarajevo, dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama te Vladi KS došle su sa domene “ru” – Rusija, sa e-maila kmfffdmmm@yandex.ru, što ukazuje na vrstu hakerskog napada iz Rusije koji je prethodnih dana najavljivan kao opcija.

Yandex je, podsjećamo, jedan od najvećih svjetskih pretraživača, koji je dostupan širom svijeta. A jedan od njegovih servisa je i mejl servis.

Tekst poruke i odakle dolazi mail, potvrdili su za portal Radiosarajevo.ba i iz MUP-a KS.

Naravno, ovo ne znači da iza takvih najava stoji neko iz Rusije, jer je moguće da sa ruskog domena takvu poruku pošalje bilo ko u svijetu. U svakom slučaju radi se o vrsti specijalnog rata sa ciljem zastrašivanja stanovništva i stvaranja osjećaja nesigurnosti. I sve je ovo u domenu hibridnog rata koji se vodi sa svih strana, a vezane su za rat u Ukrajini. Tako je nedavno otkriveno da su iza sličnih sajber-napada stajali hakeri iz Izraela koji su koristili ruski internet domen.

ISTOK

CATEGORIES
Share This