Presuda u slučaju Ćeranić dokazno, činjenično jasna

Presuda u slučaju Ćeranić dokazno, činjenično jasna

Dok se čeka način na koji će Univerzitet u Banjaluci sprovesti odluku Okružnog suda, kojom se poništava docentsko zvanje Predragu Ćeraniću, trenutnom dekanu Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, oglasila se i grupa penzionisanih profesora sa banjalučkog Univerziteta. Kažu da je na rad i ime Univerziteta bačena ljaga koja će teško biti obrisana.

„Presuda je dokazno, činjenično jasna, pa sada predstoji njeno izvršenje u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Krivičnim zakonom Republike Srpske. Jasno je i svima na Fakultet, svima i Univerzitetu u Banjoj Luci da je sve bilo mimo zakona i propisane procedure, imaju zapisnici sa sjednica Senata, upozorenje pisano i kroz diskusiju člana Senata sa Fakulteta političkih nauka, redovnog profesora dr Brace Kovačevića, koji je radi ovih nezakonitosti i lakrdije podnio ostavku na članstvo u Senatu 2016 godine poslije ovog lažnog i nezakonitog izbora“, poručili su penzionisani profesori sa Univerziteta u Banjaluci.

Sledeće sedmice narodni poslanici će polagati ispit pravednosti pred Odborom za bezbjednost u Parlamentu Srpske kada bude trebalo podići ruku ZA parlamentarni nadzor nad slučajem Predraga Ćeranića i validnosti njegovih diploma koje su ga dovele do fotelje dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, poručuje šef Kluba poslanika SDS–a u Parlamentu Srpske Vukota Govedarica.

„Presuda se mora sprovesti. Može rektor da priča koliko god hoće u smislu da relativizuje samu presudu, to je prosto nemoguće, ili je moguće, ali je to onda krivično djelo“, poručuje Govedarica.

„Postavlja se pitanje da li su i sva naredna imenovanja validna, odnosno da li je legitimno da on ostane na mjestu dekana. Pored toga, koliko su validne diplome koje je on potpisivao, plata koju je on primao sedam godina“, kaže Zagorka Grahovac, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Na pitanje kako će postupiti Senat Univerziteta u Banjoj Luci i hoće li sprovesti sudsku odluku, rektor je nedavno poručio da Ćeranić nastavlja da radi kao i do sada. A sada je u Ćeranićevu zaštitu stao i prvi čovjek Vlade Srpske.

 „Znači nikome nisu oduzimana nikakva akademska zvanja. Vodi se samo neki upravni spor. Ja čim dobijem pisani odgovor Univerziteta proslijediću vam. Na telefonski poziv sam dobio objašnjenje da ništa nije tačno sto su rekli narodni poslanici i da je drugačije stanje potpuno na terenu“, rekao je Radovan Višković.

Iz PDP–a poručuju da je sasvim jasno da je Radovan Višković dobio politički nalog da stane u odbranu lika i djela Predraga Ćeranića.

„To je neprihvatljivo i nedopustivo. I to nam govori da ne možemo govoriti o autonomiji i nezavisnosti banjalučkog Univerziteta. Nego da postoji snažan politički uticaj, što je nedopustivo, ako želimo autonomiju ne samo banjalučkog već i svih fakulteta u RS“, poručuje Milanko Mihajilica.

Okružni sud u Banjaluci donio je presudu o poništenju postupka Univerziteta u Banjaluci kojim je izvršeno imenovanje Predraga Ćeranića u zvanje docenta 2016. godine, jer nije ispoštovana zakonska procedura. Iz presude, koja je u posjedu BN televizije i koja je donesena 8. maja ove godine, jasno je navedeno da je Univerzitet propustio da dostavi odluku o imenovanju Predraga Ćeranića ostalim kandidatima i samim tim oni se nisu mogli žaliti.

Predrag Ćeranić je u zvanje docenta izabran krajem novembra 2016., a već sljedeće godine osnovan je Fakultet bezbjednosnih nauka, a za njegovog dekana imenovan je upravo Ćeranić.

(BN) Foto: presscentar.uns.org.rs

CATEGORIES
Share This