Preminuo omiljeni sveštenik otac Mileta iz M.Zvornika

Preminuo omiljeni sveštenik otac Mileta iz M.Zvornika

Malozvornički sveštenik Mileta Tovarović (59) preminuo je danas, potvrđeno je iz eparhije šabačke.

Rođen je na Preobraženje 1962. godine u selu Bukoru u Pocerini, a upokojio se na praznik svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

Malozvorničani će po dobrom pamtiti svog prvog sveštenika, oca Miletu, kako su ga zvali, koji je od 1999. godine sa blagoslovom episkopa šabačkog Lavrentija vodio parohiju u Malom Zvorniku.

Uz podršku vernika izgradio je započet hram Sabora srpskih svetitelja i u potpunosti ga završio, parohijski dom, a uredio je i molitveno mesto Crkvu časnog krsta u steni, pored magistralnog puta Loznica – Ljubovija, koje je do njegovog dolaska u Mali Zvornik bilo sasvim zaboravljeno.

Kada su hodnici hrama očišćeni ispostavilo se da su urađeni u obliku krsta, dugački po 33 metra i u njima se nalazi oltarski deo.

Zaslužan je za podizanje zvonika iznad Crkve Časnog krsta, a pošto podseća na našu veliku svetinju narod ga je prozvao “mali Ostrog”. Otac Mileta doprineo je i da šira javnost sazna za tajno komandno mesto Karađorđevića, “Kamenu devojku” svojevrsni podzemni grad u steni, pored mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića, čiji je veći deo danas uređen za posete turista.

Sa poklonicima je pohodio svetinje Srbije, Svete Zemlje,Republike Srpske, Grčke i Rumunije, a pre četrnaest godina je pokrenuo tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje kome je svake godine prethodila litija. Iza njega je ostala supruga Nada, četvoro dece i desetoro unučadi.

Opelo je sutra u 11 sati u hramu Sabora srpskih svetitelja u Malom Zvorniku, a otac Mileta Tovarović biće sahranjen u 14 časova kod hrama u Bukoru.

(Kurir)

CATEGORIES
Share This