Predsjednik BORS o obilježavanju Dana Republike „Srbi imaju vječni zavjet da slave Srpsku“

Predsjednik BORS o obilježavanju Dana Republike „Srbi imaju vječni zavjet da slave Srpsku“

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske BORS Goran Rogić smatra da Srbi u Srpskoj imaju obavezu i vječni zavjet da slave Dan Republike jer je za njenu odbranu živote dalo više od 23.000 boraca.

Pripadnici VRS i MUP Republike Srpske dali su nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Srpske. Naša je obaveza da vječno čuvamo Srpsku, ali time i uspomenu na naše poginule saborce – rekao je Rogić Srni povodom predstojećeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

Rogić je poručio da niko ne može osporiti obilježavanje Dana Republike Srpske jer je Srpska nastala prije početka oružanih sukoba u BiH, te verifikovana i međunarodno priznata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– BORS nikome u BiH ne spori da obilježava svoje najznačajnije datume, ali ne dozvoljavamo da to neko čini prema Republici Srpskoj – poručio je Rogić.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Svečani defile povodom Dana Republike – 9. januara prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti održana Svečana akademija u Banjaluci.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik, koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This