Pravosuđe istražuje Mektića, a on njih: Apsurdan sastav Privremene istražne komisije

Pravosuđe istražuje Mektića, a on njih: Apsurdan sastav Privremene istražne komisije

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH konačno je dobila članove, a među njima je problematično jedno ime.

Komisiju čine poslanici Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić. Naročito je zanimljivo imenovanje poslanika SDS Dragana Mektića, budući da je protiv njega Sud BiH potvrdlo optužnicu Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bio ministar bezbjednosti. Dakle, Mektića istražuje pravosuđe BiH, a on će kroz istražnu komisiju da stražuje to isto pravosuđe.

Mektić nije odgovorio na naše pozove ni poruke.

Komentarišući imenovanje članova istražne komisije, predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija podsjeća da su se oni o ovoj komisiji već izjasnili, kada je osnovana. Ističe da se radi o „nedozvoljenoj interferenciji dijela zakonodavne vlasti u pravosudni sistem i narušavanja principa podjele vlasti“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Smatramo to potpuno neprimjerenim pokušajem pritiska na rad pravosuđa i u tako nečemu pravosuđe neće učestvovati. Naš stav se nimalo nije promijenio. Pravljenje bilo kakve analogije sa Senatom SAD i kongresnim istragama u SAD, kako smo to čuli u argumentovanju rada ove komisije, potpuno je nemoguće. Radi se o različitim sistemima u kojima Senat kao gornji dom Kongresa SAD potvrđuje izbor sudija u Vrhovni sud SAD, te u pojedinim situacijama ima i ulogu suda (impičment). Prema tome, Kongres SAD ima drugačiju ulogu u društveno-političkom sistemu SAD u odnosu na pravosuđe od parlamenata u evropskim sistemima parlamentarne demokratije – kaže Tegeltja za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, Predstavnički dom BiH nema nikakvih ingerencija nad radom pravosudnog sistema, osim donošenja zakona.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Na kraju, taj isti PD PSBIH je već izglasao Zakon o prestanku mandata članovima VSTS sa obrazloženjem koje se u cjelosti poklapa sa ciljem osnovanja ove istražne komsije. Znači, taj dom je usvajanjem tog zakona već zauzeo stav o pitanjima koji su predmet rada te istražne komisije, pa se i po tom osnovu rad te komisije pokazuje potpuno besmislenim. Usvajajući taj zakon u tom domu potpuno su obesmislili rad te komisije, unaprijed zauzimajući stav o pitanjima kojima bi trebala da se bavi ta komisija, pored toga što je rad te komisije potpuno van granica ovlaštenja parlamenta i principa podjele vlasti – tvrdi Tegeltija.

Kako kaže, sama činjenica da su članovi te komsije i lica protiv kojih je potvrđena optužnica i vodi se sudski postupak, pokazuje dodatnu apsurdnost čitave te situacije.

– VSTS i pravosudni sistem ni na koji način neće učestvovati u takvom apsurdu i narušavanju osnovnih načela demokratske podjele vlasti, ne osporavajući nadležnost parlamenta da donosi zakone kakve god misle da trebaju donijeti – poručuje Tegeltija.

Pekić: Nećemo se miješati

Članica privremene istražne komisje Mira Pekić (PDP) ne želi da komentariše bilo kog poslanika, pa ni Mektića.

– Nisam pravnik, ali dok se ne dokaže da je neko kriv on nije kriv. Mislim da tu ne bi trebalo da bude nekih problema – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Foto: PDP

Mira Pekić

Kada je riječ o radu komisije, objašnjava da će iduće sedmice generalni sekretar sazvati njenu prvu sjednicu, na kojoj će članovi između sebe izabrati predsjednika i zamjenika, te usvojiti poslovnik o radu.

– Kako ćemo dalje raditi zavisi od toga kako se dogovorimo, s obzirom da nas ima iz različitih političkih opcija. Dobro je da je imenovana komisija, mi o tome već godinu dana pričamo. Kada je riječ o optužbama da je ovo miješanje u rad pravosuđa, poručujem da će komisija da radi isključivo u skladu sa zakonima i ovlaštenjima koje imamo po Ustavu. Problemi u pravosuđu su prisutni i to su priznali svi politički subjekti u BiH. Imamo dobru volju da pomognemo da se ti problemi riješe, a ne da još više komplikujemo, niti imamo pravo na to – zaključuje Pekićeva.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS