Prava Srba u BiH žestoko ugrožena

Prava Srba u BiH žestoko ugrožena

Politička prava srpskog naroda, izvan granica Srbije, u mnogim zemljama regiona lani su dodatno narušena, što je najizraženije u Crnoj Gori, ali ni u BiH nisu oslabila nastojanja da se smanje nadležnosti Republike Srpske.

Zaključeno je to u novom izvještaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu Naprednog kluba iz Beograda na čijem čelu je istoričar Čedomir Antić. U dokumentu je analiziran položaj Srba u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj,  Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i području samoproglašenog Kosova i Metohije. Riječ je o 12. izvještaju u kojem stoji da osim opadanja broja Srba u regionu, gdje ih je danas oko 1,6 miliona, samo u Republici Srpskoj, Rumuniji i Mađarskoj oni uživaju puna ustavom i zakonima ovih država – entiteta zagarantovana prava.

– Status srpskog naroda ne privlači pažnju velikih sila, ni standardima inače privržene administracije EU. U ime navodne modernizacije i evropeizacije bošnjački i hrvatski nacionalisti pokušavaju da ukinu status srpskog naroda u BiH i Hrvatskoj nastojeći da ukinu međunarodne sporazume sklopljene u Dejtonu i Erdutu sredinom devedesetih godina – piše u izvještaju.

Opšti zaključak je da politička prava srpskog naroda u regionu uglavnom opadala proteklih godina, a u nekim slučajevima stagnirala.

– Izvestan napredak prava doživeo je srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji. Neko vreme došlo je do napretka prava manjina Albaniji i Sloveniji, ali je taj trend uskoro nestao. Srpski narod u BiH je i dalje pod pritiskom radi ukidanja Republike Srpske, zemlje Kvinte više nisu u stanju da nametnu svoje težnje Savetu za sprovođenje mira i Ujedinjenim nacijama, ali je vođstvo srpskog entiteta i naroda u BiH svake godine pred novim pritiscima i izazovima i svake godine je neko srpsko pravo osporeno ili, ređe uskraćeno – stav je Naprednog kluba.

Stanje je, kako navode, dodatno pogoršano u 2019. i 2020. godini, a do toga je doveo “pre svega vrhunac aktivnosti nedemokratskog i šovinističkog režima u Crnoj Gori odlučnog da obespravi i asimiluje srpski narod”.

– Nastojeći da ukine Srpsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Crne Gore tamošnja vlada otvoreno krši međunarodne konvencije o ljudskim pravima i državni ustav – istaknuto je u dokumentu.

U dijelu izvještaja koji se konkretno odnosi na položaj Srba u BiH piše i da je Ustavni sud BiH protivno Ustavu i bez istinskog legitimiteta, zbog stranih sudija koji su još u foteljama, donio odluku o prekvalifikovanju zemljišta u vlasništvu Republike Srpske u zemljište u vlasništvu BiH.

– Time je RS ostala bez kontrole nad oko sedam odsto svoje teritorije – navedeno je, između ostalog, u dokumentu gdje piše i da su još jake težnje da BiH postane država u kojoj će biti uspostvljena hegemonija Bošnjaka.

– Srpski narod u FBiH, za razliku od Bošnjaka u Republici Srpskoj, i dalje ne uživa puna, ustavom zagarantovana prava. Iako je njihova snaga manja, zbog globalne krize i epidemije, u javnostima zemalja Kvinte i dalje traju političke i medijske kampanje protiv Republike Srpske – navedeno je u tom dokumentu.

Crne korice

Izvještaji Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda izlaze u posljednje vrijeme iz štampe sa crnim koricama što je, ističu autori, znak i stanja toj oblasti.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS