Pozovite broj 1415 “Za Sofijin prvi korak”

Pozovite broj 1415 “Za Sofijin prvi korak”

UG „Srce na dlanu“ Banjaluka pokrenuo je akciju za pomoć Sofiji Markuljević iz Beograda.

Fondacija „Budi human“ iz Srbije je pokrenula donaciju i promociju humanitarne akcije „Za Sofijin prvi korak“.

Od M:tel kompanije Udruženje građana „Srce na dlanu“ dobilo je na korištenje kratki humanitarni broj 1415 za pozive iz fiksne i mobilne M:tel mreže.

Ovaj broj, biće aktivan od 1. maja.

Djevojčica Sofija Markuljević je rođena 25. maja prošle godine, u Beogradu. Sofija je rođena kao zdrava beba. Tokom drugog mjeseca života, nastaju komplikacije. Sofija potpuno prestaje da pomjera ruke!

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti ljekara, već sa dva i po mjeseca, utvrđeno je da Sofija boluje od izuzetno progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Djeca sa ovom dijagnozom žive najduže do dvije godine starosti, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su: hodanje, gutanje, disanje…

Sofija prima terapiju koja je dostupna u Republici Srbiji. Zahvaljujući toj terapiji, Sofija je danas živa, ali sa svojih 11 mjeseci ne može da sjedi, puza, drži glavicu, pomjera noge, te ono što je najgore, dok leži na stomaku, ne može da se pomjera i oslobađa disajne puteve.

Jedina šansa za malu Sofiju je hitno liječenje u inostranstvu. Radi se o trenutno najskupljem lijeku na svijetu, odnosno genetskoj terapiji koja se primjenjuje jednokratno i košta 2,1 milion dolara. Roditelji se nadaju da će uz pomoć svih ljudi dobre volje i velikog srca, uspjeti da prikupe novčana sredstva za liječenje, kako bi Sofija dobila šansu da odrasta kao zdrava i srećna djevojčica.

Stefan Markuljević, otac djevojčice je rođen u Banjaluci. Kondicioni je trener odbojkaške reprezentacije Srbije, te su se njegove koleginice i kolege, poznati sportisti, masovno uključili u akciju „Za Sofijin prvi korak“. Dosadašnji rezultati akcije su izuzetno dobri.

S obzirom da se roditelji trenutno nalaze u teškoj situaciji i da nisu u mogućnosti da sami finansiraju liječenje svoje kćerke, ovim putem mole sve dobre i humane ljude da im pomognu.

srpskacafe.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS