“Potencijal Srpske je u geotermanoj i solarnoj energiji”, Miroslav Kojadinović učesnik Energetske konferencije u Berlinu

“Potencijal Srpske je u geotermanoj i solarnoj energiji”, Miroslav Kojadinović učesnik Energetske konferencije u Berlinu

Privrednik i humanista iz Njemačke Miroslav Kojadinović istakao je da Republika Srpska ima veliki potencijal kada je riječ o geotermalnoj i solarnoj energiji.

-Taj potencijal Republika Srpska ima zbog same klime, ali i velikog broja sunčanih dana, kao i površine koje se mogu primjeniti za postavku solarnih panela. U Spskoj ima toplotnih izvora vode na vrlo efikasnim površinama koje možemo na jednostavan način da upotrijebimo za grijanje stanovništva-rekao je Kojadinović koji danas učestvuje na Energetskoj konferenciji u Berlinu.

Kojadinović je nakon današnjeg panela posvećenom energetskim resursima rekao da su ove teme veoma važne za cijelu Evropu.

-Preporuke su da se energetski resursi kao što su ugljen, tečna goriva, gas i slično, koje posjeduje Evropa, a većinu od njih uvozi iz Ruske federacije u što kraćem roku pređe na regenerativnu energiju. Time bi se smanjila zavisnost od uvoza-rekao je Kojadinović.

On je pojasnio da je cilj da se do 2030. godine pređe na prirodne izvore energije kao što su termalne vode, sunčevi paneli, vetrenjače i slično.

-Sa prirodnim resursima smanjuje se ugljen dioksid, a dobija se na ekološkom planu -zaključio je Kojadinović.

On na Energetskoj konferenciji u Berlinu prisustvuje kao član Njemačke organizacije sudskih vještaka i eksperata koji su i organizatori današnje konferencije.

Miroslav Kojadinović je industrijski arhitekt u inženjeringu a suvlasnik je kompanije “Domatek” koja se bavi ispitivanjem vazduha, vode i medicinskim sektorom.Rodom je iz Teslića a živi u njemačkom gradu Burghauzenu.

Tokom proteklih godina dokazao se kao veliki humanitarac a za svoj humanitarni rad dobitnik je više priznanja opštine Lopare i drugih opština u Srpskoj.

Poznat je kao veliki patriota Republike Srpske.

ISTOK

CATEGORIES
Share This