“Pokret za Aluminu” pozvao nadležne da reaguju

“Pokret za Aluminu” pozvao nadležne da reaguju

“Pokret za Aluminu” izdao je saopštenje u kojom je, kako je navedeno, pozvao Tužilaštvo i SIPU da reaguje zbog, kako je rečeno, zaključaka Vlade Republike Srpske kojim je prihvaćena ponuda firme “Pavgord” iz Foče za otkup potraživanja koje republičke institucije imaju prema FG” Birač” ad Zvornik u stečaju. Sapštenje prenosimo u cjelosti.

Poštovani tužioci i policijski inspektori,

S obzirom na to da je zvanično objavljeno da je dana 28.07.2022. godine na sjednici Vlade Republike Srpske donesen zaključak kojim je prihvaćena ponuda kontroverzne firme “Pavgord” iz Foče za otkup potraživanja koje republičke institucije imaju prema FG “Birač” ad Zvornik u stečaju, ovom radnjom je potvrđeno sve ono na šta vam ukazujemo u proteklo vrijeme, a što predstavlja izvršenje niza krivičnih djela.

Međutim, budući da je u medijima prenijeta informacija da u inicijalnom prijedlogu dnevnog reda 180. sjednice Vlade nije bio prijedlog koji se tiče prodaje ovog potraživanja, a da je nakon završetka sjednice ovo izmjenjeno i u prijedlog ovo pitanje naknadno uvršteno kao tačka 4. te da postoji sumnja da ovo pitanje uopšte nije bila tema rasprave na sjednici, pozivamo Tužilaštva i SIPU-u da:

– preuzmu transkript i audio snimak 180. sjednice Vlade te utvrde da li je bilo rasprave i da li je usvojen zaključak o prodaji republičkih potraživanja prema FG “Birač”

– preuzmu sporni Zaključak Vlade Republike Srpske, ako je uopšte potpisan

– utvrde ko je sve bio na sjednici Vlade, te se od ministara uzme izjava

– preuzmu, ukoliko postoji, bankarsku garanciju koju je izdala Nova banka ad Banja Luka koja je navodno izdata kao garancija za plaćanje Pavgorda od 42.4 miliona KM

– utvrde sa kim je “Nova banka” vršila komunikaciju u pogledu uslova ove garancije, te šta su sredstva pokrića garancije i šta je porijeklo tih sredstava

– utvrde ko je i kojim aktom omogućio odložno plaćanje “Pavgordu” za ovo potraživanje do 12. septembra 2022. godine

– da saslušaju Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika, koji je na protestom skupu ispred Alumine dana 29.07.2022. godine priznao da stoji iza ove transakcije učinjene u interesu Pavgorda?

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je na ovoj sjednici kao partnera za FG “Birač” i “Aluminu” izabrala “Pavgord” iz Foče, koji je povezivan sa trgovinom i transportom ogromne količine narkotika, švercom 300 tona kafe, nezakonitostima u pogledu imovine preduzeća „Panos“ i „Višegrad-promet“, neplaćanjem poreza i PDV-a, nelegalnom gradnjom, rušenjem spomenika kulture u Bijeljni, štetnim kupovinama i uništenjem imovine “Žitopromet”a i bijeljinske “Šećerane”, štetnim sporovima protiv “Alumine” i “Birača”, i povezan sa izuzetno nemoralnim Gradonačelnikom Zvornika, Zoranom Stevanovićem.

Saopštenje “Pokret za Aluminu”

(foto: Srna/Milorad Gutalj)

CATEGORIES
Share This