Počeo transport biračkog materijala: Sedam kamiona se zaputilo u opštine

Počeo transport biračkog materijala: Sedam kamiona se zaputilo u opštine

Centralna izborna komisija (CIK) BiH započela je jutros transport neosjetljivog biračkog materijala, te je sedam kamiona krenulo ka 37 opština širom BiH.

Transport je krenuo u 5.00 časova.

Svi kamioni imaju policijsku pratnju do završetka isporuke, a u narednih pet dana ovaj materijal će, u skladu s unaprijed definisanim planom, doći u sve opštine u BiH gdje će ih preuzimati opštinske i gradske izborne komisije, a u Brčko distriktu BiH – Izborna komisija Brčko distrikta, navodi se u saopštenju CIK-a.

Neosjetljivi glasački materijal čine kandidatske liste /posteri/, plakati, glasačke kabine i dio potrošnog materijala /olovke, stikeri, gumice i slično/.

Istovremeno, edukativni timovi CIK-a su, u skladu s Planom i programom obavezne edukacije članova organa za provođenje opštih izbora, završili edukaciju opštinskih i gradskih izbornih komisija i Izborne komisije Brčko distrikta BiH.

Obuka je realizovana od 29. avgusta do 2. septembra u Bihaću, Banjaluci, Tesliću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, a sastojala se od teorijske i praktične obuke o procedurama glasanja i brojanja glasova, te o načinu izvještavanja Centralne izborne komisije.

Timove su činili članovi CIK-a i službenici i zaposlenici Sekretarijata ove komisije.

Gradske i opštinske izborne komisije, kao i Izborna komisija Brčko distrikta su, uz biračke odbore, organi za provođenje izbora.

Članovi ovih organa su imenovani na mandat od sedam godina /dok se članovi biračkih odbora imenuju za svake izbore/ i obavezni su da se stalno obučavaju tokom obavljanja mandata u skladu sa planom i programom edukacije koji donosi Centralna izborna komisija.

Edukaciju su vodili članovi CIK-a Vanja Bjelica Prutina, Ahmed Šantić, Jovan Kalaba i Željko Bakalar koji su izvjestili Komisiju da je obuka protekla u najboljem redu i da su članovi komisija pokazali veliki interes i spremnost za uspješnu realizaciju svih aktivnosti na pripremi i održavanju opštih izbora koji će biti održani 2. oktobra.

Srna

CATEGORIES
Share This