Petar Jovanović: Božić posebna radost u vremenu iskušenja

Petar Jovanović: Božić posebna radost u vremenu iskušenja

Slijedeći našu vjeru i ono što su naše hrišćanske vrijednosti kroz vijekove, a to su očuvanje porodice, te rađanje i vaspitavanje djece, vjernici će da razluče prave vrijednosti od onih koji to nisu, rekao je Petar Jovanović, protonamjesnik Hrama Svetog Nikole, iz druge polovine 18. vijeka, u Romanovcima, kod Gradiške.

„Ovo su prave vrijednosti i putevi koji su nas očuvali kroz vijekove i teška vremena i tim putem treba da stremimo“, kazao je Jovanović u intervjuu povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

NN: U čemu se ogleda simbolika najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića?

JOVANOVIĆ: Najradosniji hrišćanski praznik zaista jeste Božić. Po samom proslavljanju ima mnogo simbolike, kao što rođenje u svakoj porodici izaziva posebnu radost, tako i rođenje Bogomladenca Isusa Hrista je najradosniji praznik.

Bog je poslao sina svog jedinorodnog u svijet da taj svijet spasi od grijeha, smrti i đavola kao tvorca samog zla. Zato Božić iznova izaziva posebne emocije i posebnu radost jer je zaista praznik ljubavi, ali i običaja koji su zaživjeli u samom hrišćanstvu, kao unošenje badnjaka uoči samog Božića.

Unosi se slama u kuću da predstavlja jasle u koje je mladenac Hristos položen s obzirom na to da je rođen u skromnoj pastirskoj pećini. To nas podsjeća na taj događaj. Badnjak predstavlja drvo koje su unosili pastiri koji su prvi došli da se poklone Bogomladencu. Česnica koja se kuva i sprema predstavlja samo tijelo Hristovo koje se lomi zajedno svečano u kući svih onih koji žive u porodici, a ujutro prvi koji dođe u dom zove se polaznik koji se daruje i predstavlja Bogomladenca Hrista. Rođenje Gospoda Isusa Hrista jeste majka svih praznika i u njemu se temelji naše postojanje.

NN: Božić se smatra praznikom porodice i okupljanja. Da li i danas ovaj praznik ima toliki značaj i koliko je u ovim izazovnim vremenima okupljanje bitno?

JOVANOVIĆ: Božić svake godine iznova budi posebnu radost, iako vrijeme u kojem živimo ima puno iskušenja. Nadamo se da će Bog ljubavi dati mira i ljubavi i zaraćenim stranama, kako bi došlo do mira u samom svijetu. Veoma bitno je okupljanje jer je Božić praznik ljubavi i da i oni koji imaju nesuglasica se upravo izmire na taj praznik. Ovo jeste praznik mira i zato i jeste izreka „Mir Božji, Hristos se rodi“, da se mirbože i opraštaju jedni drugima i samo na taj način ćemo pokazati da smo sinovi Božji.

NN: Kakva je Vaša poruka vjernicima povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika?

JOVANOVIĆ: Ono što je poruka jeste da mi imamo svega, ali nažalost sve manje djece koja najradosnije proslavljaju ovaj praznik. Upravo spasenje je došlo kroz dijete, kroz Bogomladenca Hrista. Pozivam sve da rađaju djecu, da ih čuvaju i vaspitavaju u hrišćanskom duhu. Danas je mnogo važnije da ljudi imaju najbolje mobilne telefone, najskuplje automobile, da putuju na luksuzna mjesta, da imaju mnogo kućnih ljubimaca, i nažalost sve je to veoma važnije od djece. Potrebne su sve te stvari, ali svrha i sama božićna poruka jeste da imamo ljubavi, da se množimo i obožimo. Tako možemo da budemo istinski sljedbenici Hristovi.

NN: Na koji način da vjernici razluče prave vrijednosti od onih koji to nisu?

JOVANOVIĆ: Slijedeći našu vjeru i ono što su naše hrišćanske vrijednosti kroz vijekove, a to su očuvanje porodice, te rađanje i vaspitavanje djece. Ovo su prave vrijednosti i putevi koji su nas očuvali kroz vijekove i teška vremena i tim putem treba da stremimo.

NN: Koliki je duhovni značaj pričešća i u čemu se on ogleda?

JOVANOVIĆ: Ovo je jedna od najvažnijih svetih tajni. Post nije samo uzdržavanje od hrane i pića, nego i od svakih rđavih misli i djela, da se na taj način pripremimo za primanje svete tajne pričešća i na taj način primamo blagodetne darove. Pričešće osvećuje svakog čovjeka.

NN: Da li su se promijenili običaji uz koje vjernici proslavljaju Božić i da li su vjernici ostali vjerni učenju da je Božić dan opšteg mirenja i praštanja?

JOVANOVIĆ: U našem narodu se još čuvaju običaji, te i oni koji su daleko od svojih domova se trude da upravo te običaje sačuvaju. To je pravi način da očuvamo svoj identitet gdje god se nalazili. Okupljajući se oko hramova i provodeći praznične običaje čuvamo svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This