Penzionerima treba penzija, a ne socijalna pomoć

Penzionerima treba penzija, a ne socijalna pomoć

– Penzioneri izgleda ne treba da brinu, slijedi im po 100 KM. To će, kako je rekao Milorad Dodik poslužiti za ogrjev, za zimnicu ili druge potrebe. Međutim, uslijedile su oštre reakcije…

“Da daju pravu penziju, a ne da daju socijalu neku. To je socijala. To ne rješava ništa i ničiji problem. Problem je zaposlenje, da mladi ne odlaze.

Penzioneri imaju penziju. Pa treba dati onim mučenicima koji studiraju da imaju za kartu, ili za doručak. Ali penzionerima ko god da ima ima. To je njima isto malo, ali šta. Promijenimo Dodika da ima para. Evo dijeli za izbore.

Ne treba mi. Ako će lopovluk na ovaj način praviti, ne treba mi.

Prvo, da li ćemo uopšte mi to dobiti. Oni samo kažu, ali daleko je do toga”, kažu penzioneri.

Iz najstarije populacije smatraju da najavljena jednokratna pomoć neće biti pravedno raspoređena, jer će svi penzioneri dobiti isti iznos, a opšte je poznato da pojedini imaju penzije daleko veće od prosjeka.

“Možda bi trebala neka razlika da se napravi od onih koji imaju iznad hiljadu maraka. Ali opet ne bi bilo zadovoljstvo, jer mi smo takvi.

Normalno ovi što imaju više, trebalo bi da dobiju manje. Jer neko ko ima više, znači već ima.

Ovi koji su ugroženiji normalno, njima treba. Ovi što imaju veće penzije ja ne bih dao.

Normalno da bi bilo bolje ko ima manje da mu se da više.

Evo 6-7 maraka paradajz. A penzioner ima 300 ili 200 maraka. Evo u mene brat otišao u penziju prije nekoliko mjeseci, sa 32. godine radnog staža nepunih 200 KM penzije. Kako da živi?

Ako je jednokratna pomoć mislim da nije u redu. Ovi koji imaju manje penzije trebalo bi da dobiju više. A kako to ide, ne znam.

Mislim da ovi što imaju velike ne bi trebalo ništa, a da ovi što imaju manje da se njima kompenzira.

Ja bih onima sa najnižom dala 500 KM”, poruka je penzionera širom Republike Srpske.

U Vladi Srpske o ovakvim potezima ne razmišljaju. Prema onome što smo čuli svima će biti isplaćen identičan iznos. Ministar finansija Zora Vidović na pitanje kada se može očekivati isplata najavljene pomoći poručuje da će republičke institucije uskoro početi sa prikupljanjem neophodnih podataka za sve navedene kategorije.

“Čim se to završi i prikupi, sredstva će biti isplaćena. Što se tiče nas, mi možemo i danas isplatiti sredstva”, istakla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Iako nadležni tvrde da obećana jednokratna pomoć nema nikakve veze sa kupovinom socijalnog mira, ali ni sa činjenicom da je izborna godina, sve češće se ovakvi poduhvati aktuelne vlasti dešavaju upravo u godini kada se bore za svoje političke pozicije i kada su im za opstanak na političkoj mapi neophodni glasovi najugroženijih kategorija, što penzioneri, nažalost, svakako jesu.

(BN)

CATEGORIES
Share This