Patrijarh Porfirije u Mrkonjić Gradu: Narod i mjesto bez hrama je utvara

Patrijarh Porfirije u Mrkonjić Gradu: Narod i mjesto bez hrama je utvara

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je juče u Mrkonjić Grad, gdje mu je svečani doček priređen pred obnovljenim Hramom Rođenja Presvete Bogorodice.

Srpski patrijarh stigao je pred Hram zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom bihaćko-petrovačkim i rmanjskim Sergijem, a dočekali su ih mnogobrojni vjernici.

Dočeku patrijarha prisustvuje ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.

U nastavku će u čast dolaska srpskog patrijarha u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice biti služena doksologija.

Patrijarh je poručio da kao što je čovjek bez duše utvara, tako je i zajednica, narod ili mjesto bez hrama utvara ili leš.

– U dane vaskrsenja Hristovog njegove pobjede nad smrću nama se i otkriva ali i daruje zajedno sa njim naša pobjeda nad svakim neprijateljem i okovom koji nas veže za prolaznost, okove tamu i smrt. Tek u tajni vaskrsenja Hristovog sve nam postaje jasno do vaskrsenja njegovog neko ima više, a neko manje neodumica neko ima manje, a neko više pitanja koja se roje u dušama svih. Čovjek je ne samo materijalno biće ne samo tijelo nego čovjek je duša i tijelo i samo onda kada je duša i tijelo i živi jednom i drugom stranom svoga bića može se nazvati čovjekom. Samo onda kada tijelo živi sa punim sviješću da ne zasnovano na blagodati duha svetoga i tijelo dobija svoj smisao i u tijelu se otkriva sva ljepota i bogastvo – rekao je patrijarh Porfrije.

– A kada čovjek zaboravi da ima dušu i prednost da tijelu, ma koliko bio bogat i imao moć u rukama, pa čak i onda kada sve to može djelovati da ima uzlete i domete ali prije ili kasnije zasigurno ostaje klizav teren ostaje teren na kojem sve ono što je čovjek imao, ostaje mu osuda. Čovjek je dakle i duša i tijela i mi to pravoslavni hrišćanin znamo u tome svjedoči ovaj hram koji je zasnovan na krstu i nosi krst, ali taj krst je krst Hristov. Kao što je čovjek bez duše utvara tako je i jedna zajednica, narod i naselje bez hrama utvara ili leš. Ali tamo gdje postoji hram posvećen Bogu gdje se sabiraju svetitelji božji i gdje se mi molimo sabirani mi otkrivamo da smo živi organizam i da smo živi a ne leš – govorio je patrijarh okupljenim vjernicima.

Dolaskom u Mrkonjić Grad, patrijarh Porfirije je započeo dvodnevnu posjetu ovoj opštini tokom koje će sutra osveštati obnovljeni Hrama Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Sveta arhijerejska liturgija, koju će sutra služiti patrijarh, počeće u 9.00 časova, a kulturno-umjetnički program biće priređen u 13.00 časova.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

To se desilo 3. septembra kada je u 3.00 časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odnio i pravoslavnu crkvu.

Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.

Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice džrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanje.

SRNA

CATEGORIES
Share This