Patrijarh Porfirije: “Mi se često vjerom ponosimo”

Patrijarh Porfirije: “Mi se često vjerom ponosimo”

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se danas na Mitrovan, napisavši da su svetitelji Božji posrednici prema Bogu.

Oni su svojevrsna duhovna veza, duhovna spona sa Bogom našim ka kojem svi težimo, a spona su i veza upravo zbog toga što su svojim životom, svojim životnim stavom, postali sveti sasud Božji do te mjere osvećen da se blagodat Božja u njima i kroz njih projavljuje i destvuje u odnosu na sve one koji im se obraćaju, naveo je patrijarh na Instagramu.

On je dodao da svetitelji Božji, koliko god da su “spona i naša duhovna veza, ona su i naša obaveza”.

 

– Oni nas obavezuju, upravo činjenicom da se njima obraćamo, i na to da se koliko god možemo sobom i svojim životom svakodnevno ugledamo na njih, idemo njihovim stazama i njihovim stopama. Upravo to znači i naša vjera. Mi se često vjerom ponosimo, jer imamo čistu, istinsku, jevanđeljsku, pravoslavnu vjeru. I u redu je da smo blagodarni Bogu zbog toga što nam je dao istiniti i pravi put, pravu vjeru. U redu je da se radujemo zbog toga. Međutim, to ni u kom slučaju ne treba da bude povod za preuznošenje, da bude izraz onoga što prethodi svakom padu, svakom grijehu, otuđenju od Boga – dodao je.

Porfirije je istakao da “treba da kontrolišemo svoj egoizam, da ograničavamo strasti u sebi, da obuzdavamo samoljublje, da obuzdavamo potrebu da se sve podredi nama, našoj ostrašćenoj volji”.

– To što nam je Gospod dao pravu vjeru ne treba da bude povod za preuznošenje, za gordost, nego upravo to što smo dobili vjerom kao dar od Boga – to nas obavezuje. Obavezuje nas sam Gospod svojim riječima da ono što je cilj i smisao našeg života, da ono što iznad svega i poslije svega ostaje, jeste ljubav. Gospod izriče zapovijest kao poziv. On zapoveda da ljubite jedni druge. Ljubav podrazumijeva darivanje, žrtvu. Ljubav podrazumijeva samoposmatranje. Ljubav podrazumijeva – da bi bila moguća u praksi i realizovam – samokontrolu, samoograničenje – poručio je partrijarh.

SI

CATEGORIES
Share This