Patrijarh Porfirije: Bez vjere nije moguć pogled u budućnost

Patrijarh Porfirije: Bez vjere nije moguć pogled u budućnost

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je juče u Mrkonjić Gradu da je vjera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vijekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.

Patrijarh Porfirije je istakao da je ovaj prostor u vremenu progona pravoslavne vjere bez stida i straha pokazivao svoju vjeru i sačuvao svetinje.

– Svaki put kada sam dolazio, dolazio sam da se utješim vašom vjerom, nadom, ljubavlju – poručio je patrijarh Porfirije obraćajući se vjernicima u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

Njegova svetost je ukazao da je tu riječ o hrišćanskoj, svetosavskoj vjeri koja je oblikovala srpski narod vijekovima i sačuvala ga od raznih istorijskih iskušenja.

– Sve ono što u duhu svetome i po ljubavi Božijoj večeras osjećam, poznato mi je unazad decenijama kada je riječ o ovom kraju – rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je decenijama upoznat sa vjerom, ljubavi i snagom naroda.

Njegova svetost se zahvalio za ljubav koju osjeća.

– Vjera je ono što je temelj na kome smo gradili sebe kroz vijekove, na kojem živimo danas i bez kojeg nije moguće da imamo bilo kakav pogled na budućnost – istakao je patrijarh.

On je naglasio da jedinstvo u crkvi ima svoje izvorište i perspektivu u vječnosti.

– Ako je crkva u našem životu i vjera u Hrista na prvom mjestu onda i jedinstvo naroda i država kao takva dobija svoj pečat i one rastu – istakao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da u životu svakog vjernika i zajednice mora biti Isus Hrist.

– Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom vjerom – poručio je vjernicima patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Mrkonjić Grad, gdje mu je svečani doček priređen pred Hramom Svetog Save.

Sa patrijarhom srpskim u Mrkonjić Grad je došao i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, a dočekali su ih brojni vjernici.

U čast dolaska srpskog patrijarha u Hramu Svetog Save služena je doksologija.

Dolaskom u Mrkonjić Grad, Njegova svetost započinje dvodnevnu posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj.

Patrijarh Porfirije sutra će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Glogovac kod Šipova.

Srna

CATEGORIES
Share This