Pandemija koronavirusa uticala na porast broja srčanih udara

Pandemija koronavirusa uticala na porast broja srčanih udara

Objavljeni su rezultati novog istraživanja koji povezuju porast broja srčanih udara s posljedicama Kovida-19. Studiju je proveo Institut za srce u medicinskom centru Cedars-Sinai .

Istraživači su otkrili da su se ukupni srčani udari povećali za sve starosne grupe od početka pandemije za 14 posto.

Do druge godine pandemije (2022.), srčani udari za starosnu grupu 45-64 porasli su za 19,6 posto, a za grupu od 65 godina i stariju za 13,7 posto.

Međutim, najmlađa starosna grupa (25-44) imala je najveći porast od skoro 30 posto.

– Postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja za nagli porast srčanih oboljenja kod pacijenata koja su povezana s Kovidom-19, ali još uvijek ima mnogo neodgovorenih pitanja”, rekao je Ji Hi Jeo prvi autor studije i ljekar u centru Cedars-Sinai.

– Važno je da naši rezultati ističu disparitete u mortalitetu koji su proizašli iz pandemije Kovida-19 i koji traju čak i kroz Omikron eru – dodao je Jeo.

Istraživači su rekli da je prije pandemije svjetska statistika o srčanim udarima bila u padu, ali da je pandemija prekinula taj napredak.

Stručnjaci vjeruju da postoje moguća objašnjenja. Rekli su da Kovid-19 može pokrenuti ili ubrzati stanje kod pacijenata sa već postojećim stanjem koronarne arterijske bolesti.

Stvari poput gubitka posla, finansijskih pritisaka i socijalne anksioznosti koja je porasla tokom pandemije smatraju se potencijalnim faktorima za povećanje broja srčanih udara. Sve ovo može dovesti do akutnog ili hroničnog stresa koji dovodi do srčanih bolesti.

Klix

CATEGORIES
Share This