Otkaze dobili putem telefona

Otkaze dobili putem telefona

– Radnici tekstilne firme „Dubicotton“ iz Kozarske Dubice, koja je u italijanskom vlasništvu i bavi se preradom pamuka, saznali su putem telefonskog razgovora da ostaju bez posla, tačnije da su tehnološki višak.

Sve se to desilo 31. jula, pred početak kolektivnog odmora, koji će trajati cijeli avgust, kazali su „Nezavisnim novinama“ radnici ove firme, koja se jedina na ovim prostorima bavi preradom pamučnih i viskoznih vlakana.

Radnici kažu da ih je oko 70 ostalo bez posla, kao i da su naslućivali da bi moglo doći do otkaza, ali nisu ni sanjali da će ih biti toliko, kao i da će im preko telefona saopštiti tu odluku. Dodaju da su strahovali od ove situacije, jer je ovo od 2016. godine treće masovno otpuštanje radnika u ovoj firmi.

„Rekli su nam da je razlog našeg otpuštanja smanjen obim posla, koji je uzrokovala svjetska ekonomska kriza. Zvali su telefonom i saopštili radnicima ovu odluku. Među njima ima radnika koji su primljeni i na određeno i na neodređeno, a prema mojim saznanjima, 70 radnika je ostalo bez posla. Žao mi je što je do ovoga došlo, jer je plata bila redovna, regularno smo bili prijavljeni, na to ne mogu da se žalim. Idemo svi 6. septembra po radne knjižice, i oni koji imaju pravo na otpremnine, idu po njih. Moramo se prijaviti na biro, gdje ćemo na osnovu radnog staža saznati kolika nam nadoknada sljeduje „, priča ovaj radnik, koji ne krije ogorčenje zbog ove situacije.

Jedna od otpuštenih radnica kaže za „Nezavisne“ da su joj učinili uslugu time što su joj dali otkaz, jer je, prema njenim riječima, trpjela psihološka maltretiranja.

„Telefonom su javili da sam tehnološki višak i da sam do 1. septembra kod njih zaposlena, kao i da poslije petog dođem po radnu knjižicu. Da ćemo bez posla ostati mnogi smo naslućivali, jer se obim posla počeo smanjivati. Kako je materijal trošen, tako su strojevi gašeni. Pričaju i da neće biti treće smjene, kao i da će plata biti manja, ali ne znam koliko je to tačno. Iskreno, bez obzira na to što imam dva kredita, porodicu, djecu, hvala im na otkazu, jer više neću morati gledati mnoge neregularnosti, trpjeti mobing, jer prava nisu ista za sve radnike“, kaže ona.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, kaže da je upoznat sa situacijom koja je zadesila radnike firme „Dubicotton“.

„Bio sam u kontaktu i sa direktorom fabrike, a i naš povjerenik mi je javio na vrijeme situaciju. Po mojim saznanjima, svi će dobiti rješenje da su tehnološki višak, u kome će pisati koja prava imaju. Imaju otkazni rok od 30 dana, a kako sam čuo od direktora, to je cijeli ovaj mjesec, jer su na kolektivnom odmoru, i da će od septembra otići iz firme, kada će im biti isplaćena otpremnina u skladu sa zakonom, kao i isplaćene sve plate i doprinosi“, kaže Ružičić i dodaje da je, prema njegovim saznanjima, do otpuštanja došlo zbog smanjenog tržišta.

„Pokušavao sam insistirati na priči, ako dođe do povećanja posla za nekoliko mjeseci, da pošalju radnike na čekanje, koje se plaća 50 odsto od plate, ali su mi kazali da su prinuđeni da smanje broj radnika zbog smanjenog broja narudžbi, ali dobrim dijelom i zbog automatizacije proizvodnje. Dali su mi obećanja da će ispoštovati sve što je Zakon o radu propisao, a taj dopis su poslali i u pismenoj formi u Sindikat“, objašnjava Ružičić.

Dodaje da su u Sindikatu dobili obećanja od direktora da će ako uslovi dozvole, pozvati nazad radnike koji su proglašeni za tehnološki višak, jer, kako kaže, ovo je specifična fabrika, sa posebnim sistemom rada i jedina je predionica pamuka na Balkanu.

Dražen Vidović, direktor „Dubicottona“, kaže za „Nezavisne novine“ da su 64 radnika proglašena za tehnološki višak zbog trenutnih zahtjeva i ponude na tržištu, kao i da je sva zakonska regulativa ispoštovana.

„Nažalost, bili smo prisiljeni uraditi ovo zbog kretanja na tržištu Evrope i svijeta, s obzirom na to da smo orijentisani 100 odsto na izvoz. Kriza koja je počela još od pandemije virusa korona, pa sve do rata u Ukrajini, dovela je do situacije da smo morali redukovati našu proizvodnju, preorijentisati je na artikle koji su trenutno traženi na tržištu, i ovo je privremena mjera. Manje od trenutnog broja radnika nećemo ići, jer opstanak i proizvodnja firme nisu upitni, a sada imamo 290 radnika“, objašnjava Vidović i dodaje da su bili prinuđeni da smanje broj radnika i zbog poskupljenja električne energije za 60 odsto u ovoj godini.

Dodaje da preduzeće nastavlja da radi normalno, 24 sata na dan, i nema ukidanja treće smjene, iako takve priče kruže među radnicima.

„Niko nije oštećen, svi koji zaslužuju otpremnine će ih i dobiti, kao i sve plate. Nemamo ni marke duga ni prema državi, ni prema radnicima. Nažalost, takva je situacija i nama je teško što smo morali preduzeti ove mjere, a radnicima koji su ostali bez posla je najteže. Nadam se da će se tržište ponovo otvoriti i da će se uslovi popraviti“, kaže Vidović.

Što se optužbi za mobing tiče, Vidović ističe da svi radnici, ako smatraju da su žrtva istog, imaju institucije kojima se mogu obratiti.

„Informacije tipa rekla-kazala nisu relevantne i ne želim da ih komentarišem, i za to postoje institucije“, kaže Vidović.

Dubički „Dubicotton“ otvoren je 2007. godine kapitalom italijanske kompanije „Franzoni Re Srl.“.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This