Osumnjičeni za zloupotrebu položaja: Sarajevski profesor i njegova supruga pušteni na slobodu, čeka se odluka suda

Osumnjičeni za zloupotrebu položaja: Sarajevski profesor i njegova supruga pušteni na slobodu, čeka se odluka suda

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Mehmed Jahić i njegova supruga Elvira Jahić, kao i direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, pušteni su na slobodu, nakon što su ispitani u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Sada se čeka odluka Kantonalnog suda u Sarajevu o mjerama zabrane.

Mjere zabrane koje se tiču troje osumnjičenih uključuju i zabranu sastajanja s određenim osobama, dok je za Mehmeda Jahića predložena i mjera zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su u sklopu operativne akcije “AS”, na području Sarajeva i Konjica izvršili pretrese poslovnih i stambenih objekata na više lokacija.

Radi se o akciji koja je realizovana zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo – zloupotreba položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom FBiH i krivično djelo – povlaštene informacije, propisano Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Pretresi su izvršeni po nalozima Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva KS, a u saradnji s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i MUP HNK, prenosi Kliks.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This