Odavanje počasti patrijarhu Irineju, liturgija u Sabornom hramu

Odavanje počasti patrijarhu Irineju, liturgija u Sabornom hramu

BEOGRAD – U Sabornoj crkvi u Beogradu u kojoj je izložen kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja, u toku je sveta liturgija povodom Aranđelovdana, hramovne slave.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvo. Nakon liturgije biće služen kraći pomen blaženopočivšem patrijarhu Irineju.

Zemni ostaci patrijarha Irineja jutros su prvo dopremljeni u zgradu Patrijaršije, a potom su pripadnici Garde Vojske Srbije prenijeli kovčeg sa tijelom patrijarha u Sabornu crkvu.

Kolona sa kovčegom će oko 11.30 časova iz Saborne crkve krenuti ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12.30 minuta zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga cijelog dana i cijele noći, do dana sahrane u nedjelju, 22. novembra, beogradski sveštenici će čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

Patrijarh Irinej biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save.

Ranije je donesena odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko izabran je episkop šumadijski Jovan.

glassrpske.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS