Od punjača za mobilni do novogodišnjih lampica: Požari sve češći, a evo kako da izbjegnete tragediju

Od punjača za mobilni do novogodišnjih lampica: Požari sve češći, a evo kako da izbjegnete tragediju

Do požara najčešće dolazi ljudskom greškom zbog nepažnje i ostavljanja grejnih tijela ili punjača bez nadzora.

Čest uzrok je i preopterećena mreža i neispravne instalacije, ali je najvažnije da kada izbije požar, ljudi savladaju strah i paniku i adekvatno reaguju, rekao je za RTS Nedeljko Gagić iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije.

Evidentno je povećanje broja požara na stambenim i poslovnim objektima na početku i u toku grejne sezone, uprkos svim apelima Sektora za vanredne situacije, koje građanima upućuju preko sredstava za javno informisanje i medija, prenosi Blic.

Razlozi za to u ovom periodu su isti kao i ranijih godina, a to je na prvom mjestu preopterećenje električnih instalacija, neispravne električne instalacije i ostavljanje različitih grejnih tijela bez nadzora, kaže načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Nedeljko Gagić.

U posljednje vrijeme su česti i požari u tržnim centrima, obično je riječ o objektima od više stotina kvadrata sa velikom količinom različite robe koja je napravljena od zapaljivog materijala i zbog toga se na takvim mjestima požari brzo šire, što je praćeno panikom i strahom zaposlenih i onih koji se u tim objektima nalaze, naveo je Gagić.

Kako reagovati u kritičnom momentu

– Zato je bitno da građani znaju da makar u prvim trenucima moraju da savladaju strah i paniku i da se u što kraćem roku upute ka izlazu, da zaštite lice i disajne organe, i sačuvaju se od štetnog sagorijevanja – objašnjava načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Intervencije na ovakvim mjestima su i najzahtjevnije i u fizičkom i u psihičkom smislu za sve učesnike u akciji gašenja, jer je osnovni zadatak vatrogasaca spasavanje života i zdravlja ljudi, odnosno onih koji su direktno ugroženi požarom.

– Zbog toga je važno da se vatrogascima po dolasku na mjesto požara odmah daju informacije da li se u zapaljenom objektu nalaze ljudi, koliko ih je i gdje se nalaze kako bi vatrogasci-spasioci prvo usmjerili sve svoje aktivnosti na spasavanje tih ljudi, a zatim na lokalizaciju i likvidaciju požara – istakao je Gagić.

Od punjača mobilnih telefona do grijalica

Najčešći uzrok požara je ljudski faktor, često je to nepažnja zbog žurbe i ostavljanje električnih uređaja upaljenih bez nadzora – od punjača mobilnih telefona, laptop računara do uključenih grijnih tijela, korišćenja neadekvatnih produžnih kablova koji se pod opterećenjem zapale.

– Svi požari, pa i oni sa ljudskim žrtvama i velikom materijalnom štetom, nastaju kao mali požari i mogu se ugasiti sa protivpožarnim aparatom pod uslovom da ga imamo, da je u ispravnom stanju i da znamo da ga koristimo – kaže Gagić.

Ako se požar dogodi u stanu u zgradi sa više stanova i spratova i ne možemo da ga sami ugasimo, veoma je važno da zatvorimo vrata od prostorije u kojoj je izbio požar, kao i vrata stana i obavijestimo ostale stanare zgrade da je izbio požar i bezbjedno se evakuišemo na sigurno.

– Ne smije se koristiti lift, a ako je stepenište zadimljeno, treba ostati u stanu, zatvoriti vrata, krpama zatvoriti protok dima i, što je najvažnije, pozvati vatrogasce i obavijestiti ih u kom stanu se nalazite – naglašava načelnik odjeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Opasnosti koje vrebaju tokom odmora i praznika

Ukoliko ostavljamo stan na više dana zbog odlaska na put ili odmor, treba isključiti sve električne potrošače koji se mogu isključiti, a ako koristimo tečni gas, zatvoriti ventil na boci, piše RTS.

Skoro svake godine imamo i trovanja ugljen-monoksidom u vikendicama koji je produkt nepotpunog sagorevanja kada se uključuju agregati ili druga ložišta koja dugo nisu korišćena.

FOTO:  NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Sve se mora prvo provjeriti, jer je ugljen-monoksid izuzetno opasan i lakši je od vazduha, zbog čega zauzima gornje slojeve. Ne osjeća se ni ukus ni miris i veoma mala koncentracija ugljen-monoksida u prostoru može dovesti do teškog trovanja opasnog po zdravlje, a često i do smrtnog ishoda – upozorio je Gagić.

Pirotehnika i svijetleći ukrasi

Pred prestojeće praznike, načelnik odeljenja je apelovao na roditelje da ne kupuju djeci pirotehnička sredstva, prije svega petarde, jer se svake godine povređuju djeca koja ostaju bez prstiju pa i cijelih šaka.

Ukoliko se takva sredstva ipak koriste veoma je važno da se koriste na bezbjedan način i da se vodi računa kako se ispaljuju rakete i gdje će one da završe kako ne bi došlo do požara.

Dodajemo i da se obrti pažnja i na svijeteleće ukrase, naročite one sunjivog kvaliteta. Nikako ih ne ostavljajte uključene tokom noći, vodite računa da djeca ne barataju time, ali pazite i da ih se dočepaju kućni ljubimci. Nije rijedak slučaj da ih kuce i mace pregrizu, a ishod može da bude fatalan.

SI

CATEGORIES
Share This