Od osam uhapšenih, samo dva na optuženičkoj klupi

Od osam uhapšenih, samo dva na optuženičkoj klupi

Još jedna velika akcija, u kojoj je uhapšeno osam osoba u Banjaluci zbog sumnje da su se bavili prodajom narkotika, doživjela je fijasko, saznaje Srpskainfo.

 Uvelikoj policijskoj akciji „Klub 2“, u junu 2019. godine, na području Banjaluke privedeno je više osoba zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom drogom. Tom prilikom oduzeta je i veća količina narkotika, ali ipak, nakon skoro tri godine, optužnica je potvrđena protiv samo dvije osobe.

– Protiv četiri osobe je obustavljena istraga, a iako su uhapšeni prije tri godine, istraga se vodi još protiv dvije osobe u ovom predmetu – pojašnjava sagovornik Srpskainfo.

U Akciji „Klub 2“ tada su uhapšeni Ozren Savić, Draško Romić, Dušan Babić, Stefan Pavlović, Aleksandar Savić, Igor Radošević, Darko Vrančić i Marko Mihajlović.

Bez razloga u pritvoru

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u Tužilaštvu i sudu pritvor je određen Aleksandru Saviću, Drašku Tomiću, Ozrenu Saviću, Dušanu Babiću, Stefanu Pavloviću i Marku Mihajloviću.

Međutim, na kraju se ispostavilo da su neki od njih bez razloga bili u pritvoru.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka potvrdili su za Srpskainfo da je protiv većine obustavljena istraga.

– U odnosu  na osumnjičene Romića, Babića i Pavlovića, 4. januara ove godine donesena je tužilačka odluka o obustavi istrage, zbog “neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga”, jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni učinili krivično djelo – rekli su u Tužilaštvu.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Oni su dodali da je istraga obustavljena i protiv Marka Mihajlovića.

– Naredba o obustavi istrage protiv Mihajlovića donesena je 30. marta ove godine, jer ne postoji dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret – pojasnili su u OJT Banjaluka.

Planiraju tužbu

Prema njihovim riječima, predmeti protiv osumnjičenih Aleksandra Savića i Darka Vrančića se nalaze u radu i u fazi su istrage.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 11. oktobra prošle godine podiglo optužnicu protiv Ozrena Savića, zbog krivičnog djela “neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga”. Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci potvrdio ju je 22. decembra i u toku je sudski postupak. Zatim je protiv Radoševića optužnica podignuta 31. januara ove godine i ona je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci – istakli su banjalučkom tužilaštvu.

Kako Srpskainfo saznaje, pojedinci protiv kojih je obustavljena istraga, a koji su bili u pritvoru, planiraju da tuže državu kako bi im se namirila šteta.

Prema informacija iz tadašnje istrage, oni su se sumnjičili da su i vremenskom periodu od 2016. do 17. juna 2019. godine od nepoznatih osoba nabavljali i preprodavali marihuanu i kokain korisnicima na području Banjaluke.

Zapljena

U zajedničkoj akciji UKP MUP Srspke i PU Banjaluka kodnog naziva “Klub 2” policija je zaplijenila oko šest kilograma droge.

Tada je rečeno da su se oni bavili uglavnom krijumčarenjem hašiša, a zanimljivo je da se policija već dugo vremena nije susretala s dilerima hašiša.

– Obavljeno je 15 pretresa, a u pretresima je policija pronašla i oduzela oko četiri kilograma hašiša, dva kilograma skanka, šest tableta ekstazija, 4,47 grama kokaina, kao i manju količinu oružja – pojasnio je izvor iz istrage.

Akcija je pokrenuta 17. juna rano ujutru, a većina uhapšenih je zatečena na spavanju.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su od nepoznatih osoba navodno nabavljali veće količine hašiša, ali i drugih narkotika, te je zatim prepakivali i prodavali na korisnicima.

– Ova hapšenje su bila nastavak akcije „Klub“, koja je izvedena 15 dana ranije na području Banjaluke. Neki od uhapšenih u drugoj akciji su povezani s privedenim u toj prvoj akciji – pojasnio je naš izvor.

On je dodao da su neki od njih već poznati policiji po krivičnim djelima i ranije su privođeni.

Drogu su uglavnom prodavali na području Banjaluke, ali i okoline.

PRODAVALI HAŠIŠ

Prema nezvaničnim informacijama, tokom akcije i inspektori su bili u čudu kada su saznali da se navodno bave prodajom hašiša.

– Sami inspektori su bili iznenađeni količinom zaplijenjenog hašiša. Smatrano je da ove droge više nema u Republici Srpskoj, jer godinama tolika količina nije oduzeta u akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske – rekao je tada izvor Srpskainfo.

On je pojasnio da se radi o izdvojenoj smoli indijske konoplje, koja može da bude i do 10 puta jača od marihuane.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This