Od estetskih kasapina do magova koji skidaju kletve: Nadriljekarstvo cvjeta!

Od estetskih kasapina do magova koji skidaju kletve: Nadriljekarstvo cvjeta!

“Mi djelujemo tamo gdje je medicina nemoćna”, “Liječimo čovjeka, a ne bolest”, “Naučna medicina nema odgovore na sva pitanja”, samo su neke od poruka koje šalju nadriljekari, na internet stranicama, društvenim mrežama, oglasima.

Alternativni metodi liječenja dostupni su gotovo svuda. Ljudi im pribjegavaju iz očaja ili iz neznanja. Dosta je i onih koji nude različite vidove pomoći, pa čak imaju svoje sopstvene sajtove, zvanične stranice i na njima cjenovnike. Ipak, ono jedino što je evidentno u vezi sa njima jeste da mogu biti izuzetno opasni.

To su bar pokazali prošlogodišnji, ali i dalje aktuelni slučajevi nadriljekara Olgice Lonačar i Save Kneževića koji su se, bez dozvole i obrazovanja, bavili estetskim zahvatima. Pored ovakve vrste intervencija, na oglasima najčešće možete pronaći one koji vam nude usluge tzv. radiestezije ili detekcije zračenja koja se nalaze u okruženju.

Nerijetko su u ponudi i različite biljne tinkture i “prirodni lijekovi”, koje navodno mogu da oslobode od boljke koja vas muči.

Poseban problem, dakle, predstavlja i to što se, osim na gotovo svima dostupnom Internetu, nude i na dostupnijim televizijskim programima, te u javnom prostoru sve češće možete naići na odgovaranje od liječenja provjerenim naučnim metodama, iako je riječ o krivičnom djelu.

U Krivičnom zakoniku, u članu 254, koji se odnosi na nadriljekarstvo i nadriapotekarstvo, navodi se da će se onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Takođe, prema Krivičnom zakoniku, svaki oblik prevare koji je načinjen u namjeri da bi se pribavila protivpravna imovinska korist smatra se krivičnim djelom za koje je propisana kaza od šest mjeseci do pet godina zatvora i novčana kazna.

Ono što je posebno opasno, smatraju stručnjaci, jeste što su ovakve ponude aktuelne naročito u vrijeme pandemije virusa korona. Poznata je i nedavna afera u vezi sa Viber grupom na kojoj su ljekari protivnici vakcine zagovarali liječenje Ivermektinom, lijekom koji se koristi u veterinarskoj medicini za liječenje parazitskih bolesti kod goveda, ovaca i svinja. Iako ne možemo reći da je riječ o “klasičnom” nadriljekarstvu, svakako je u pitanju alternativa zvaničnim metodama liječenja.

Iz Ljekarske komore Srbije upućuju jednu vrstu moralne osude za nadriljekarstvo, budući da se tome otežava rad ljekara i ugrožava javno zdravlje.

– Ljekarska komora Srbije oštro osuđuje svaki vid nadriljekarstva i promovisanja alternativnih načina liječenja koji mogu da dovedu građane u zabludu i ugroze njihovo zdravlje. Apelujujemo na građane da prate informacije o epidemiološkoj situaciji koje dolaze isključivo od stručnjaka i koje su zasnovane na naučnim, medicinskim činjenicama i da koriste zdravstvene usluge isključivo u registrovanim zdravstvenim ustanovama, državnim ili privatnim – poručuju.

Jedna posebna vrsta obmane koja je široko rasprostranjena jeste i vidovnjaštvo koje je na internetu postalo svakodnevica.

Takozvani “bijeli magovi” koji skidaju kletve i liječe od raznih bolesti, za svoje usluge traže pozamašne sume novca. Tako je i šezdestčetvorogodišnja Z.D. iz Zemuna u septembru uhapšena zbog sumnje da se lažno predstavljala i obećavajući da će izliječiti brojne bolesti od tri osobe uzela nevjerovatnih 809.616 maraka. Riječ je o jednoj od najvećih prevara otkrivenoj u Republici Srpskoj.

Navodno, Z. D. je davala oglase na televizijama gdje se predstavljala kao Baba Persida i vidovita Radenka, i navodila da liječi brojne bolesti i skida crnu magiju.

Tako je i Nišlijka Lj. S. (63) koja je, u želji da se izliječi od depresije, upala u klopku vidovnjaštva. Očajna žena kaže da ni sama ne zna koliko im je tokom proteklih dvadesetak godina dala para, a da svoju boljku nije izliječila. Posljednji takav slučaj dogodio se 2. decembra, kada joj je navodni vidovnjak na vrata poslao “saradnike”, koji su je istukli i ukrali joj 190.000 dinara.

Lj. S. kaže da je odlučila da potraži pomoć na drugoj strani s obzirom na to da, kako tvrdi, nije uspjela da se izbori sa svojom bolešću ni lijekovima ni psihoterapijama.

Kada kucate ključne riječi u internet pretrazi lako ćete naići na oglase raznih vidovnjakinja i vidovnjaka koji će vam za određenu sumu ponudti rješenje svih vaših problema. Ipak, iako zvuči primaljivo, ipak dva puta razmislite prije nego što im poklonite povjerenje i novac.

Telegraf

CATEGORIES
Share This