OBO Gacko: Saopštenje za javnost

OBO Gacko: Saopštenje za javnost

Iz Boračke organizacije opštine Gacko dostavljeno nam je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

“Imamo obavezu da se ovim saopštenjem obratimo javnosti povodom incidentnog i srećom pojedinačnog i izolovanog ponašanja jednog od prosvjetnih radnika koji uči našu djecu predavajući im, ni manje ni više, nego srpski jezik i književnost.

U slobodnoj Republici Srpskoj, za koju smo se borili i izborili i za koju su živote dali najbolji gatački sinovi, doživjeli smo da se neko usudi i osjeti pozvanim da problamatizuje odlazak djece iz gatačkih škola na parastos poginulim borcima Gatačke brigade Vojske Republike Srpske u Dobro Polje, 9. juna ove godine.

Podsjećamo da je samo taj dan poginulo sedam boraca Gatačke brigade, a da su na spomeniku uklesana imena ukupno njih sedamnaest stradalih na tom dijelu ratišta.Gačani, dobro znate da su na tom ratištu, pored ostalih, poginuli Milan i Dušan Tepavčević i Branko Koprivica. Ove godine navršilo se punih 30 godina od tih događaja. Sa svojim profesorima i direktorom, u okviru kulture sjećanja i uz dozvolu Ministarstva prosvjete Republike Srpske djeca su, dakle, prisustvovala parastosu. Iluzorno je i ispod svakog nivoa objašnjavati zbog čega je to i koliko značajno. Nije, međutim, iluzorno oštro reagovati na lične frustracije jednog prosvjetnog radnika koje su se prelomile na djeci koja su, zamislite paradoksa, kažnjena negativnim ocjenama zbog odlaska u Dobro Polje.

Ako neko misli, a srećom je ovdje u pitanju samo jedan pojedinac, da se može igrati sa uporišnim tačkama i temeljima Gacka što je svakako i Gatačka brigada, grdno se prevario. Djeca moraju biti zaštićena od takvih.

Pozivamo nadležne da reaguju da dalju bruku spriječe kako znaju i umiju. A mi ćemo djecu zaštititi jer smo uostalom i zbog zaštite srpske djece i krenuli 1992. godine.

Zahtijevamo da konsekvence snosi izvor problema, a to očigledno nisu ni djeca ni njihovi profesori, ni Boračka organizacija, nego pojedinac koji sebi previše daje za pravo”, navodi se u saopštenju.

(Opština Gako)

CATEGORIES
Share This