Obilježena 31 godina od zločina u Јabuci kod Foče

Obilježena 31 godina od zločina u Јabuci kod Foče

Na Gradskom groblju Božovac u Foči danas je služen parastos za 43 stanovnika mesta Jabuka, koje su na kućnom pragu pre 31 godinu ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda, što je bilo prvo masovno stradanje fočanskih Srba u ratu u Bosni i Hercegovini

U zoru 23. jula 1992. godine, muslimanska vojka je u napadu na šire područje Jabuke ubila  43 Srba, među kojima dečaka starog 13 godina Nova Eleza, slepu staricu Milku Kovač, nepokretnu Zorku Simović, kao i partizanskog veterana iz Drugog svjetskog rata, junaka iz bitke na Sutjesci i sa Sremskog fronta Miloša Vukovića.

Ubijeni su i stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović, podseća Srna.

Zapaljeno je i uništeno 18 srpskih sela na području od Stoca do Jahorine, a pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg minirana je i do temelja srušena. Prilozima vernika je obnovljena 2005. godine.

 Za zločin u Jabuci, uprkos brojnim svedočenjima preživelih, pravosudne institucije u BiH nikada nisu podigle nijednu optužnicu.

Nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom Jabuka je pripala Federaciji BiH, a preostalo srpsko stanovništvo je moralo da se iseli.

Posmrtni ostaci većine stradalih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

(Tanjug) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This