Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu (FOTO)

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu (FOTO)

U Spomen-području Donja Gradina obilježava se Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem startištu Donjoj Gradini i 77. godišnjica od proboja psoljednjih jasenovačkih logoraša.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora, zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700 000 ljudi. Među njima 500 hiljada Srba, 40 hiljada Roma, 33 hiljade Јevreja, 127 hiljada antifašista i 20 000 djece.

Poštu stradalima danas će odati brojni građani, državni vrh Republike Srspke i Srbije i brojne delegacije.

Obilježavanju prisustvovuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjendištva BiH- Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Obilježavanju u Donjoj Gradini prethodilo je služenje Svete arhijerejske liturgije u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, piše RTRS.

Otvorena je izložba učeničkih likovnih i literarnih radova na temu “Sjećanje na nevino stradale žrtve u koncentracionom logoru Јasenovac”.

Položeni vijenci na grobnom polju “Topole” za jasenovačke žrtve

Na grobnom polju “Topole” u Spomen-području “Donja Gradina” položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vijence su položile i delegacije Jevrejske i Romske zajednice iz Republike Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugogo svjetskog rata iz Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prdstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, biće služen parastos žrtvama ustaškog zločina, te upućene jevrejska i romska molitva, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Izvor: Srpskainfo

CATEGORIES
Share This