Obilježavanje 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba

Obilježavanje 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba

U Bratuncu će danas biti obilježene 24 godina od egzodusa sarajevskih Srba koji su poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma ostavili odbranjene kuće i imanja da bi nastavili da žive u slobodi.

Boračka organizacija Bratunac pozvala je članstvo i stanovnike ovog mjesta da danas na vojničkom groblju prisustvuju parastosu za poginule borce sa sarajevskog ratišta, od kojih je 185 preneseno na bratunačko groblje.

Parastos će biti služen u 13.00 časova, a kod spomen-krsta će tim povodom biti položeno cvijeće.

Poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazum oko 120.000 Srba napustilo je odbranjena imanja u Ilijašu, Vogošći, Rajlovcu, Hadžićima, kao i na Ilidži i Grbavici, te dio opština Olovo i Pale i iselilo se na teritoriju Republike Srpske da bi živjeli na slobodi, a ne pod muslimanskom kontrolom kao građani drugog reda.

Sa njima su izašli i ranije protjerani Srbi iz Sarajeva, srednje Bosne, Konjica, Mostara, koji su se bili privremeno smjestili u ovim sarajevskim opštinama.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, Srbi su zarad slobode ostavili djedovinu i imovinu sticanu vijekovima i odbranjenu u 36 ofanziva tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Neprekidne kolone Srba su tri mjeseca kroz mećavu napuštale imanja, noseći posmrtne ostatke poginulih boraca i nešto pokretne imovine.

Jedinstven je slučaj u svjetskoj istoriji da su ljudi iseljavajući nosili posmrtne ostatke svojih ratnika da ne ostanu neprijatelju da se nad njima iživljava.

Tražili su i prihvatali bilo kakav smještaj na prostoru Republike Srpske da bi živjeli slobodni sa svojim narodom, bez obzira na materijalno stanje u kojem su se našli iscrpljeni skoro četvorogodišnjim ratom i ostavljanjem imovine koju su generacije sticale i stvarale.

(Katera)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS