Običaji koji se vezuju za drugi dan Božića: Porodice obilaze rođake i prijatelje, ali to nije sve

Običaji koji se vezuju za drugi dan Božića: Porodice obilaze rođake i prijatelje, ali to nije sve

Drugog dana Božića, vjernici Srpske pravoslavne crkve obilježavaju veliki praznik Sabor presvete Bogorodice u čast presvete Bogorodice, koja je kako je u narodnom predanju i crkvenim spisima zapisano, rodila Isusa Hrista, spasitelja naroda.

U njenu čast i kao znak zahvalnosti danas se izgovara posebna molitva.

Molitva Presvetoj bogorodici

Tvojim rođenjem Hriste bože, zasija svijetu svjetlost bogopoznanja, jer se u toj svjetlosti zvijezdom učahu oni koji zvijezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti!

Običaji na drugi dan Božića

Danas, prema narodnim običajima, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću. Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i posjeti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovjek”.

Vjeruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga otjerati sa kućnog praga.

Danas, za prazničnom trpezom koja je još ij postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva. Običaj kaže da se danas ne čisti kuća jer se Božić u pravoslavlju slavi tri dana.

Magazin Novosti

CATEGORIES
Share This