Novinari Srpske traže jednak pristup informacijama svih medija

Novinari Srpske traže jednak pristup informacijama svih medija

-Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima ključne mjere, koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće.

Saopštenje Udruženja novinara Republike Srpske prenosimo u cjelini:

– Udruženje novinara Republike Srpske poziva predstavnike institucija da za građane najvažnije informacije o pandemiji prouzrokovanoj virusom korona i preventivnim mjerama koje se uvode, saopštavaju isključivo na konferencijama kojima imaju pristup svi mediji.

Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima ključne mjere, koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće.

Informacije o ovakvim moraju da budu pravovremeno saopštene svima pod jednakim uslovima. Samo tako će se obezbijediti zajednički cilj – kvalitetno i sveobuhvatno informisanje javnosti.

Ističemo gotovo besprijekoran odnos većine predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima i dosljednu primjenu mjera, koje u prostorijama za konferencije za medije štite zdravlje naših kolega.

U borbi za suzbijanje i uništavanje opasnog virusa ohrabruje i činjenica da naši mediji, sa zanemarljivim izuzecima, poštuju etički kodeks izvještavanja i smjerice navedene u sopštenju Udruženja novinara Republike Srpske koje smo izdali prije početka pandemije u Srpskoj.

Udruženje novinara Republike Srpske apeluje i na Republički štab za vanredne situacije da mjerama ekonomske podrške ugroženim privrednim subjektima obuhvati i medijske kuće suočene sa najvećom štetom.

(BN)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS