Novi život male Anđele: Djevojčica iz Broda imala je samo dva odsto šanse da preživi nakon stravične nesreće, spasili je ljekari iz Zagreba (VIDEO)

Novi život male Anđele: Djevojčica iz Broda imala je samo dva odsto šanse da preživi nakon stravične nesreće, spasili je ljekari iz Zagreba (VIDEO)

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za dječje bolesti Zagreb spasili su život šestogodišnjoj djevojčici Anđeli iz Borda, koja je teško povrijeđena u padu sa traktora te imala minimalne šanse za preživljavanje.

Samo dva odsto su bile njene šanse, a iz ove bolnice je izašla kao zdrava djevojčica.

– Sam ju je Bog sačuvao da preživi, ostalo su sve ljekari učinili, bilo je jako teško. Ljekari su je spasili. Idemo sad kući bratu i drugarima – rekla je majka Dragana i zahvalila doktorima i udruženju koje im je pomoglo za smještaj.

Rekla je da ni u jednom trenutku nisu gubili nadu.

– Sad ću se prvo igrati kad dođem doma. Jako su mi nedostajali  brat i tata – rekla je mala Anđela.

Stjepan Višnjić, ljekar Klinike Zavoda za abdominalnu hirurgiju Klinike za dječije bolesti, predstavio je uspjeh hrvatskih ljekarskih timova u spašavanju djevojčice.

– Ovo zavređuje pažnju. Tog 25.7. je bila teška nesreća, djevojčica iz Broda koja je imala tešku nesreću. Prvo je došla u bolnicu u Slavonski Brod. Zatim su je doveli nama. Bila je u teškom stanju. Nije mogla disati, 20 dana je bila na respiratoru, imala je oštećenja urotrakta, kože, abdomena, reproduktivnog trakta. Liječenje u tri faze. Reanimirali smo je i stabilizovali. Imala je ozbiljno oštećena pluća i smrskanu karlicu. Pokrili smo joj kožu vještačkim pokrovom. 6.8. procijenili smo da možemo u fazu rekonstrukcije – kazao je Višnjić.

Presadili su joj kožu 9.8. Imala je rekonstrukciju međice kako bi se mogla rekonstruisati karlica. To ne bi mogli, kažu, da nije bila na mehaničkoj ventilaciji.

Ljekari Klaićeve u tome su pomogli ljekari iz Dubrave.

Nakon te druge faze dijete je bilo slobodno od infekcije i krenuli su u daljnje liječenje.

Morali su napraviti rekonstrukciju probavnog trakta, rekonstruisali su sve abdominalne organe.

– Imala je 16 velikih operacija, učestvovalo je 12 hirurga. Ljekari iz Klaićeve, Traume, Dubrave i Merkura učestvovali su u njenom liječenju. U trenutku povrede imala je 20 kilograma, bez pulsa i tlaka. Brojne otvorene rane i frakture, 98 posto smrtnosti – navodi Višnjić.

Djevojčica Anđela je prilikom prijema u bolnicu u julu 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje usljed teških oštećenja i povreda čak šest organskih sistema, a otpuštena je iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica, prenosi Index.hr.

Troškove liječenja snosio Fond zdravstva RS

– Vijest da je Anđela puštena kući nakon nekoliko mjeseci liječenja, obradovala je komletnu javnost RS,  kao i nas u Fondu – saopšteno je iz ove institucije.

 

Neno liječenje nijednog momenta nije bilo  dovedeno u pitanje zbog administrativnih procedura, a sve troškove liječenja snosio je FZO RS, saopšteno je iz Fonda.

SI

CATEGORIES
Share This