Niske cijene, suša: Kako povrtari u Semberiji opstaju?

Niske cijene, suša: Kako povrtari u Semberiji opstaju?

Nepovoljna godina prati povrtare u Semberiji. Rekordna poskupljenja, suša i niske otkupne cijene aktuelni su problemi.

Pamte semberski povrtari teške godine, ali ovakva se dugo nije dogodila. Teško je ispratiti put od sjetve sjemena do berbe plodova, jer cijene repromaterijala rastu, a dobit neizvjesna zbog tržišne cijene. To najbolje znaju, oni koji od poljoprivrede žive.

Živojin Jočković iz Crnjelova, uprkos teškim vremenima, ne odustaje od proizvodnje. Zasijao je, kaže oko 20 hektara zemlje.

“Od toga 10 hektara povrća, plastenika imamo 35. Uzgajamo dinju, lubenicu, kupus, paradijiz. Mi moramo zalivati, nahraniti, ako ne nahranimo nećemo ništa ni ubrati, ako ne zalijemo osušiće se.”, izjavio je Jočković za BN.

Ulaganju velika, a zarada upitna, saglasni su povrtari.

Lubenica, kad je najbolja, otišla je po najmanjoj cijeni, objašnjava Jočković. On dodaje da je najveći problem uvoz.

Stojan Šubarić iz Velike Obarske za BN kaže da je apsurdno uvoziti paradajiz u junu, julu ili avgustu.

“Kakve su oni sve ugovore potpisivali sa stranim državama, to je suvišno komentarisati. Vidimo iz činjenice da je sve manje i manje ljudi, koji se bave ovim poslom.”

Na tropskim temperaturama, praćenim sušom, teško je sačuvati povrće i u plastenicima i na otvorenom. Zato, pomoć stiže sa nivoa Gradske uprave Bijeljina, koja iz godine u godinu povećava agrarni budžet.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu, navode da će sredstva biti povećana rebalansom budžeta:

“Ovogodišnji budžet je 1.700.000 KM, rebalansom će biti uvećan za 500.000 KM. Naredne sedmice predviđen je sastanak sa udruženjima svih poljoprivrednih proizvođača, gdje će iznijeti prijedloge za rješenja za poljedice suše.”, kaže  Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu GU Bijeljina.

Na području Bijeljine aktivno je oko 2.700 poljoprivrednih proizvođača, pretežno starijih, jer mladi ne vide perspektivu u ovom poslu.

“Mnogi mlađi koji su zvršili škole, fakultete da su uzeli kartu u jednom pravcu. Možda će samo ovdje da se vrate nekad kao turisti da obiđu roditelje.”, dodaje  Šubarić.

Iskustva i znanja o svim aktuelnim temama u sektoru povrtarstva, razmijenjivali su proizvođači na “Danima povrća” u Crnjelovu, koji su održani jedanaesti put za redom. I tom prilikom poslata je poruka da se država mora više baviti onima koji je hrane.

(BN)

CATEGORIES
Share This