Nezadovoljstvo raste: Uz roditelje stali i prosvjetari, a građani Banjaluke danas organizuju protest

Nezadovoljstvo raste: Uz roditelje stali i prosvjetari, a građani Banjaluke danas organizuju protest

Korona je opet postala postala vijest broj jedan u svim svijetskim medijima. Broj zaraženih raste nevjerovatnom brzinom, uvode se stroga ograničenja kretanja, zabranjuju se javna okupljanja, a i sve je više zemalja koje se odlučuju na potpuno zatvaranje.

I kancelarka Angela Merkel za danas najavljuje donišenje odluka koje će imati puno dalekosežnija ograničenja javnog života u Njemačkoj, iako ovdje epidemija ne bukti, kao što je sitaucija u Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj. Ipak Merkel uprkos ograničavanju kontakata u privatnom i javnom životu, zatvaranju ugostiteljskih objekata, fitnes centara, pozorišta, opera i koncertnih dvorane, ne razmišlja o zatvaranju škola i vrtića.

Sa sve restriktivnijim mjerama očekivano raste i bunt građana širom Evrope- na ulicama Milana, Torina i Barselone došlo je i do sukoba građana i police, do pljački lukzuznih radnji, barikada i paljenja kontejnera sa smećem.

Podsjetimo u Italiji su na snazi nove restriktivne mjere zbog ponovnog rasta broja zaraženih od korona virusa, a neke od njih su  ograničenje rada barova i restorana do 18 sati i potpuno zatvaranje teretana, bazena, bioskopa i pozorišta, dok je nezadovoljstvo u Barseloni eskaliralo u ponedjeljak naveče takođe zbog uvođenja navih mjera španske i katalonske vlade, uključujući policijski čas od 22 sata do 6 sati ujutro u Kataloniji.

I u našoj zemlji epidemija uzima sve više maha. Svakog dana obaramo novi rekord po broju novozaraženih, mjere su sve restriktivnije, a nezadovoljstvo građana veće. Za sada se nezadovoljstvo najviše primjećuje na društvenim mrežama gdje su oformljene različite grupe koje nastoje neke stvari promijeniti.

U nastavku donosimo pregled svih inicijativa, peticija i najavljenih okupljanja građana nezadovoljnih uvođenjem novih mjera zbog pogoršavanja epidemiološke situacije u BiH.

Protest u Banjaluci

Nezadovoljni građani Banjeluke najavili su za danas u 12 časova protest ispred zgrade opštine. Razlog za održavanje protesta su, kako navode nazadovoljni građani, nove mjere kriznog štaba koje naročito pogađaju ugostitelje. U pozivu se navodi da protest ima za cilj izražavanje nezadovoljstva i normalizaciju života u Banjaluci. Ko stoji iza poziva na okupljanje još nije poznato.

Online nastava 

Online nastava – pravo na JEDNAKOST i OBRAZOVANJE za svu djecu nastala je, nakon što je Krizni štab donio odluku da zatvori osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj. Grupu je pokrenula Ognjenka Jovičić, majka troje djece, koja je uputila i email ministrici prosvjete i kulture RS Nataliji Trivić, u kojem postavlja pitanje jednakosti djece. Ognjenka navodi da su ovom odlukom štaba ugrožena sva dječija prava te postavlja pitanje šta će djeca koja nemaju mogućnost pohađanja onlajn nastave. „I sama sam roditelj troje djece koja idu u školu, i moja djeca nemaju računar. Imam ga ja, ali on im neće služiti u svrhu školovanja, jer bih morala da odaberem koje će da se školuje. Nemoguće je da svo troje istovremeno prate nastavu koja počinje u isto vrijeme“, stoji u pismu upućenom ministrici.  Grupa koju je potom pokenula na društvenoj mreži Facebook za samo pristupilo je preko 4000 članova.

Pratnja djeci prilikom hospitalizacije

Od pojave pandemije korona virusa, UKC RS je zatvorio svoja vrata za posjete pacijentima, ali i za roditelje koji, sada već gotovo šest mjeseci, ne mogu boraviti u ovoj ustanovi uz svoju djecu. To je potaklo Banjalučanku Natašu Stanković da početkom septembra pokrene inicijativu da se ova problematika riješi te se pismeno obratila na adrese više institucija, a pokrenula je i Facebook grupu PRATNJA DJECI PRILIKOM HOSPITALIZACIJE, koja danas broji preko 5.000 članova.

Pismo upozorenja prosvjetnih radnika u Zvorniku

Nakon Odluke o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama na području RS, stižu oštre reakcije prosvjetnih radnika i roditelja učenika, koji su uputili i pismo resornom ministarstvu.  Riječ je o prosvjetnim radnici škola “Desanka Maksimović” Čelopek i “Vuk Karadžić” Roćević koji su, između ostalog, izrazili i svoje nezadovoljstvo jer uopšte nisu konsultovani oko uvođenja online nastave. “Desetine hiljada učenika, roditelja i prosvjetnih radnika očekuje da nas vratite uškolske klupe jer se samo tamo može kvalitetno realizovati nastavni proces. Ovim putem želim da pozovem i predstavnike Sindikata da se jave povodom ovog pitanja jer je dosta i njihovog odobravanja, ćutanja i aminovanja svega što se baca pred prosvjetnog radnika”, navodi se u pismu upućenom ministrici Trivić.

6yka.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS