Nepoznata firma uzela milione i nije uradila ništa

Elektroprivreda RS je u periodu od kraja 2017. godine do sredine 2018. iskeširala preko 6 miliona KM za savjetovanje sarajevskoj firmi bez adrese i kontakta, u kojoj je zaposleno samo troje radnika.

O ovoj aferi pisao je prošle godine naš portal u tekstu “NOVAC OD STRUJE ZA KAMPANJU Elektroprivreda RS dala 6 miliona za savjetovanje ‘tašna-mašna’ firmi”. Tada smo otkrili na koji način je ogroman novac pod sumnjivim okolnostima prebačen u ruke nepoznate firme „Business Excellence Consulting Group“ (BECG) sa sjedištem u Sarajevu.

Da ovdje nisu bili čisti računi ukazivao je niz nelogičnosti i dokaza koje smo prikupili tokom istraživanja. Od toga da je firmi BECG, koja je dobila milionske ugovore, ovo prvi posao u BiH, do isprepletenosti direktora pomenute firme sa kontroverznim biznismenima bliskim vlasti u RS.

Kako smo ranije otkrili, prvo je ova nepoznata i tek osnovana firma sklopila ugovor za savjetovanje sa Elektrodistribucijom Pale, a kada je ovaj aranžman uspješno prošao, u ERS-u su odlučili da nastave sa ovakvom praksom. Pa su se ubrzo, po istoj matrici, bez obavještenja o nabavci, sklopili i ostali ugovori sa BECG-om, njih još šest.

ZP Elektrodistribucija Pale 890.000 KM + PDV
ZP Elektro-Bijeljina ? ( podaci nedostupni)
MH Elektroprivreda RS a.d. Trebinje 860.000 + PDV
ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje 798.000,00 KM + PDV
ZP Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad 815.000,00 KM + PDV
ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka 1.110.000,00 KM + PDV
ZP Hidroelektrane na Vrbasu 665.000 KM + PDV

Godinu dana nakon ovog otkrića i objavljenog teksta na našem portalu, došli smo do novih saznanja koja su potvrdila ono što smo prethodno objavili i pokazala da je nepovratno “bačeno niz rijeku” više miliona maraka i to kroz namještanje u konkursnim procedurama.

Naime, firma BECG koja je dobila milione za reorganizaciju ERS-a i savjetovanje rukovodilaca, osim sporadičnih predavanja, do danas nije uradila ništa konkretno u javnim preduzećima elektro-energetskog sektora RS.

Kako nam je potvrdio novi v.d. direktora Elektroprivrede Luka Petrović, firma BECG nema nikakvog uticaja na rad ovog preduzeća, niti drugih zavisnih preduzeća.

On je rekao da je sve što je u posljednjih godinu dana dobro urađeno njegova zasluga i da ne želi da pravda “nekakve Sarajlije”.

“Nemojte mene uvlačiti u tu žutu štampu sa tom firmom koja je etiketirana. To je radila bivša uprava i ja nemam ništa sa tim ugovorima”, rekao nam je Petrović, koji navodi da on nije nikad imao kontakt sa nekim iz BECG-a i da je svu organizaciju perduzeća radio samostalno, u saradnji sa direktorima zavisnih preduzeća i svojim timom, bez ikakvog savjetovanja sa strane.

“Mi smo sami napravili zaključke po kojima pravimo reorganizaciju. To radimo na kolegijumima zajedno sa direktorima svih zavisnih preduzeća. Ovo što radimo je naših ruku djelo, niko nam nije savjetovao i već imamo dobre rezultate. Ja nemam snage da se bavim sa tim Sarajlijama. Ovdje sada postoji hijerarhija i mi znamo i bez nekih savjetnika sa strane da se organizujemo”, rekao je Petrović.

Na naše pitanje da li je onda uopšte BECG imao bilo kakvu ulogu u svemu što su dosad radili, Petrović navodi da ova firma nema veze sa njihovim načinom rada.

“Neka ti bilo ko navede bilo kakve aktivnosti te firme. Ta firma je radila neke obuke, ali to nema veze sa nama, sa radom preduzeća, niti savjetovanjem i ovim što radimo”, rekao je Petrović.

A da BECG nije ništa značajno ponudio Elektroprivredi i njenim zavisnim preduzećima potvrđuju i izvori našeg portala iz ovih javnih preduzeća. Kako su nam rekli zaposleni u dva zavisna preduzeća, predstavnici BECG-a su u nekoliko navrata dolazili kod njih i održali nekoliko predavanja koja nisu  primjenjiva na terenu.

Kako su nam ispričali, obuka koju je organizovao BECG se sastojala od nekoliko predavanja i to je sve.
Svi naši sagovornici smatraju da ono što su mogli da čuju na tim predavanjima ne vrijedi ni približno ciframa koje su ispostavljene BECG-u.

A da je putem namještenih tendera ova firma i te kako preplaćena pokazuju i podaci do kojih je Buka došla u međuvremenu. Naime, na osnovu ponude koju smo dobili iz “The Lean Six Sigma Company” iz Beograda, koja je od 2002. aktivna u oblasti Lean Six Sigma i ima više kancelarija u Evropi, jasno se vidi da su cifre za poslove koje je dobio BECG prenaduvane.

Tako njihov najskuplji trening, odnosno obuka “LEAN SIX SIGMA BLACK BELT”, koji važi za najsveobuhvatniji trening na tržištu, košta nešto više od 3.000 evra po osobi. Napominjemo, ovo je najskuplji i najsveobuhvatniji trening koji prolazi samo 1 odsto zaposlenih u upravi neke firme i, ukoliko se radi o većem broju polaznika, formiraju se nove cijene. Takođe, ovo je cijena za obuku koju ova firma provodi u Holandiji.

Iz ovog primjera se jasno vidi koliko je Elektroprivreda oštećena.

Čak i kad bi svih 500 zaposlenih u upravi koji su trebali proći obuku završilo ovaj najskuplji trening, troškovi bi bili za najmanje 3 miliona manji od cifre koju su platili ERS i zavisna preduzeća firmi BECG.

Pored toga, treba naglasiti da firma BECG do danas nije imala nikakav dodatni prihod osim onog koji su ostvarili sa ERS-om, sa ukupnom prikazanom dobiti za 2018. godinu od 1,5 miliona.

Tako da, svi dokazi i izjave čelnih ljudi u ERS-u do kojih smo došli pokazuju i dokazuju ono što je naš portal od početka tvrdio. Na ovaj način je preko nepoznate firme, na konto lažnog savjetovanja, iz RS izvučeno preko 6 miliona maraka, a za šta još uvijek niko nije odgovarao.

(Buka)

CATEGORIES
Share This