Nema dogovora, poljoprivrednici ogorčeni na vlast!

Nema dogovora, poljoprivrednici ogorčeni na vlast!

„Za poljoprivredne proizvođače pšenica je vid opstanka i vid hljeba koji mi svi u Republici Srpskoj i BiH treba da jedemo! Nakon ovakve tvrdnje odgovorno stojim iza svake svoje riječi.

Mi nakon pozivanja ministara Pašalića i Košarca, kao i predsjednika Vlade Republike Srpske smo dobili potvrde dolaska ministara, dok se Kabinet predsjednika Vlade nije oglasio da će doći.

Međutim, naprasno nakon 48 sati, otkazani su i dolasci i mistara u Bijeljinu. Takođe, od poljoprivrednih proizvođača dobili smo obaviještenje da se oni zovu u utorak, 5. jula u 11 časova u Privrednu komoru RS“, rekao je gradonačelnik.

Očigledno je da je problem to što je inicijativa došla iz Bijeljine i da je problem što gradonačelnik poziva i da će se predstavnici grada Bijeljina odazvati sastanaku u Privrednoj komori i ponoviti stavove poljoprivrednih proizvođača najavljuje gradonačelnik.

„Čuli smo cijene ispod kojih poljoprivredni proizvođači neće pristati na otkupnu cijenu, a to je od 67 do 75 feninga po kilogramu. Podržavmo otkupnu cienu i trudićemo se da iz godine u godinu povećavamo nivo subvencija prema rodu pšenice“, naglasio je Petrović.

Boško Radić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije kaže da su velike razlike u njihovim stavovima, da neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa oko cijene koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj, ali da sutra ide u Privrednu komoru RS.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“.

„Ne znam njenu cijenu još, obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova“, dodaje Urošević.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje i dodaje da je sutrašnji sastanak koji se održava sutra u Banja Luci trebao biti održan prije 30 dana, jer je žetva u Semberiji pri kraju.

(BN)

CATEGORIES
Share This