Ne gušite javnu riječ, povucite sami sramni zakon

Ne gušite javnu riječ, povucite sami sramni zakon

Dok predstavnici vlasti tvrde da su kazne smanjene, predstavnici opozicije i medijske zajednice odgovaraju da je namjera vlasti da uguši javnu riječ i traže povlačenje sramnog zakona, zbog čega su za utorak zakazani protesti.

U utorak u Banjaluci počinje redovna sjednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuje kleveta.

Dok predstavnici vlasti tvrde da su kazne smanjene, predstavnici opozicije i medijske zajednice odgovaraju da je namjera vlasti da uguši javnu riječ i traže povlačenje sramnog zakona, zbog čega su za utorak zakazani protesti.

Stranke parlamentarne većine predvođene SNSD-om uprkos brojnim kritikama novinara i stručne javnosti, ali i međunarodnih organizacija nisu odustale od kriminalizacije javne riječi u Republici Srpskoj.

Resorni ministar je za agenciju Srna rekao da je uvreda izbačena iz Krivičnog zakonika, a za klevetu su kazne smanjene na raspon od hiljadu do šest hiljada maraka.

„Rađene su korekcije kazne kako kod krivičnog djela klevete tako i kod krivičnog djela iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Te kazne su značajno korigovane kako bi se prije svega uklopile u zakonodavni sistem  ali i jedna vrsta prihvaćenih sugestija kao što su bile najčešće na javnim raspravama“, rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Zakon ubija slobodu govora i i predstavlja udar SNSD-a na Republiku Srpsku, odgovaraju iz opozicije.

„I zato je važno da se ovaj zakon zaustavi jer ako se usvoji mi dobijamo jednu klasičnu strahovladu. Proces pravljenja diktature se sa usvajanjem ovog zakona završava. Republika Srpska postaje balkanska Čečenija i balkanska Sjeverna Koreja“, kategoričan je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak.

Crnadak smatra da će ipak u najvećoj mjeri biti pogođeni mediji.

„Zato što je to njima posao da dolaze do novih informacija, da daju kritičku misao da budu neka vrsta korekcije vlasti i šta god napišete drugačije od onog kako kaže vlast možete da odgovarate – krivično“, kaže Crnadak.

Zbog toga jedino što vlast treba da uradi je da povuče ovaj zakon, saglasni su u opoziciji. Oni su najavili nemire, ali i napuštanje Narodne skupštine u slučaju usvajanja zakona.

„Anticivilizacijski zakon i anticivilizacijski pokušaj vlasti Republike Srpske, da ne kažem režima, da neke stvari definiše na način da proganja svakog neistomišljenika u Srpkoj: iz sfere novinarstva i medija, javnog prostora kada su u pitanju narodni poslanici pa do svakog građanina koji želi javno da iskaže svoj stav u javnom prostoru“, smatra Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a u parlamentu Srpske.

Predsjednik Narodnog fronta Jelen Trivić je za BN takođe rekla da sporni zakon vlast treba da povuče iz procedure.

„Jedino što bi bilo ispravno, a što ne očekujem da se desi od vladajuće strukture je da se ovaj zakon povuče u cjelosti, a nikakve kozmetičke izmjene neće nikoga ko želi dobro ovom društvu umiriti“, smatra Trivić.

Zbog opravdanog straha da će zakon da dovede do gušenja javne riječi, u utorak u 9 časova, prije početka sjednice parlamenta biće održan protestna šetnja od banjalučkog Trga Krajine do Narodne skupštine.

„Sporna je interpretacija vlasti koji nama pokušavaju da imputiraju da mi pokušavamo da se izborimo za slobodno klevetanje. Kleveta je jako dobro regulisana i postojećim zakonom i nema potrebe da se ona nađe u Krivičnom zakoniku jer ona nije krivično djelo niti to smije biti“, smatra novinar iz Banjaluke Andrijana Pisarević.

To što su kazne smanjene, smatraju pravnici, ne znači mnogo jer je ostao širok prostor za institucionalni progon i zastrašivanje novinara.

„Dovoljno je da tužilac pokrene određeni postupak protiv npr. nekon novinara koji je istraživao i objavio određenu vijest i taj novinar će već biti zastrađen da u budućnosti koristi svoju slobodu izražavanja. Zajedno sa tužilačkom istragom dolaze i različita davanja izjava, ispitivanja od strane državnih organa i slično“, smatra Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

Procesi, upozorava struka, mogu da traju godinama, a da u tom periodu novinaru ali i svim građanima koji budu optuženi, budu uskraćena osnovna prava, kao što je sloboda kretanja.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This