Naši radnici odlaze, strani dolaze, a lista nezaposlenih sve duža

Naši radnici odlaze, strani dolaze, a lista nezaposlenih sve duža

Da smo i mi nekome zapad pokazuje primjer iz Prnjavora gdje su stigli prvi radnici iz Bangladeša. Ipak, eksplozija stranih radnika u Srpskoj glavni je pokazatelj da nam uskoro prijeti demografsko istrbljenje.

STIGLI PRVI RADNICI IZ BANGLADEŠA

Rezervoar radne snage u Srpskoj već je iscrpljen. Odliv radno sposobnih uveliko se prikriva uvozom radnika iz inostranstva. Na takav korak, među prvima se odlučila prnjavorska fabrika namještaja “Standard”, gdje je već stiglo šest radnika iz Bangladeša, sa planom da taj broj zaposlenih proširi.

“Prošle godine nam je u ovom periodu poslije godišnjih odmora deset odsto zaposlenih iz proizvodnje otišlo u Njemačku i Austriju. Takođe je i korona uticala na domaće tržište, tako da je u jednom trenutku, nama falilo 20 odsto predviđene radne snage, zbog toga smo 10 do 15 odsto manje proizveli”, objašnjava Edin Dacić vlasnik i predsjednik upravnog odbora fabrike  namještaja “Standard” u Prnjavoru.

STRANI RADNICI NOVA REALNOST

Strani radnici ubrzo će postati nova realnost u našoj zemlji. Iz Unije poslodavaca RS kažu da na to ne utiče samo odliv domaće radne snage, nego i demografska slika, ali i sve češća praksa mladih ljudi koji izbjegavaju teže poslove.

“To je istovremeno i spas za neka preduzeća ali i spas za državu, jer takva radna mjesta uplaćuju porez za Republiku Srpsku. Ne možemo mi nikog zadržati, jer ovi strani radnici imaju neku svoju cijenu za koju rade, a za koju neće da radi naš radnik”, tvrdi Saša Trivić, predsjednik Unije Udruženja poslodavaca RS.

RADNIK JE OGORČEN, ZATO ODLAZI

Cijena rada nije jedini okidač za odlazak ljudi, smatraju građani, dodajući da je za srozani položaj radnika kriva prije svega država.

Građani kažu da narod mora bježati jer ne može se raditi za minimalac. Dok političari sebi povećavaju primanja, običnim radnicima, kad bi mogli, smanjivali bi, tvrde građani Srpske, dodajući, da je razlog što dolaze strani radnici, nebriga  za mlade ljude, i to što je postalo samo važno stranka, fotelja i pozicija.

VLAST DALA ZELENO SVJETLO

U toj borbi za političke pozicije, Vlast umjesto da podigne nivo ekonomskog rasta i zadrži domaće radnike, radije bira da bude desna ruka privrednicima u uvozu jeftine radne snage sa istoka.

“Meni je jednom prilikom premijer Višković,na konferenciji u Švajcarskoj, rekao da on zna nekoga ko to već radi,  i tako smo mi uspostavili kontakt, raspitali se, I evo sad smo uspjeli”, ispričao je Edin Dacić vlasnik i predsjednik upravnog odbora fabrike  namještaja “Standard” u Prnjavoru.

“DRŽAVA NIJEMI POSMATRAČ”

Nakon što je Narodna skupština RS zakonskim izmjenama pojednostavila proceduru o zapošljavanju stranaca, resorno ministarstvo i Vlada Srpske očekuju da će ove promjene riješiti problem nedostatka radnika, što je za ekonomiste  alarmantno, ističući da država ne smije biti nijemi posmatrač.

“Svojevremeno grupa ekonomista upozoravala je na ovaj problem, govoreći da je alarmantno postalo iseljavanje stanovništva sa ovih prostora, i to smo definisali kao  pojam demografskog istrebljenja. Ali, to sada više nije u domenu ekonomije, već u domenu politike, jer građani napuštaju zemlju, ne toliko zbog ekonomskih, već zbog političkih razloga”,  tvrdi ekonomista Faruk Hadžić.

NA BIROU 70.000 NEZAPOSLENIH

Dok poslodavci traže radnika na svakom koraku, Biro za zapošljavanje RS bilježi čak 70.000 lica koji čekaju na posao. Ovu armiju nezaposlenih vlast ne registruje kao problem koji treba rješavati, već svoju nesposobnost prikriva iznajmljivanjem stranih radnika.

(BN)

CATEGORIES
Share This