Naša obaveza je da čuvamo sjećanje na jasenovačke mučenike i genocid nad srpskim narodom

Naša obaveza je da čuvamo sjećanje na jasenovačke mučenike i genocid nad srpskim narodom

Na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj službi povodom obilježavanja Svetih novomučenika jasenovačkih, koju je služio Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije.

“Čuvati sjećanje na jasenovačke mučenike i na genocid nad srpskim narodom obaveza je svakoga od nas, kao što je obaveza i da sjećanje prenosimo na naredne generacije, uz poruku da se ovakvo zlo više nikada nikome ne ponovi, ali i da uvijek moramo biti na oprezu, poučeni teškom istorijom našeg naroda. Na kraju teškog 20. vijeka, koji je obilježilo stradanje srpskog naroda, ali i naša sposobnost da se dignemo iz pepela, ostvarili smo našu najveću pobjedu u tom vijeku, a to je Republika Srpska, koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima. Vladiki Jovanu smo zahvalni što pruža svoj maksimum da se očuva pozicija Srpske pravoslavne crkve i preostalog srpskog naroda u Slavoniji”, rekao je Borenović.

Borenović je nakon službe razgovarao sa patrijarhom srpskim Porfirijem, NJ.К.V. princom Filipom Кarađorđevićem, ministrom finansija u Vladi Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem i nekadašnjim predsjednikom Opštine Budva Markom Batom Carevićem.

(BN)

CATEGORIES
Share This