Nakon suše, poljoprivrednici se muče sa plasmanom pšenice

Nakon suše, poljoprivrednici se muče sa plasmanom pšenice

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da je žetva na području Posavine završena i da su prinosi od pet do devet tona po hektaru, ali da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa plasmanom roda pšenice.

“Bez obzira na sve probleme, poput suše, imamo i problem sa plasmanom roda pšenice. Došlo je do pomaka po pitanju porasta cijena, ali i do smanjenja potražnje za ovom žitaricom”, naveo je Marinković.

On je naveo da neki poljoprivredni proizvođači i stratezi smatraju da bi moglo doći do dodatnog povećanja potražnje i cijene ove žitarice u narednim mjesecima.

Marinković je istakao da je na području Posavine prinos pšenice od pet do devet tona po hektaru, zavisno od tipa zemljišta, primjenjene agrotehnike, mineralnih đubriva, samog sortimenta.

“Jasno da je prosjek opet negdje oko 5,5 tona po hektru i da je pšenica prilično dobrog kvaliteta i da dosta poljoprivrednika je zdržalo rod, jer nisu htjeli da je prodaju po nižim cijenama”, naveo je on.

Marinković je apelovao da poljoprivredni proizvođači prekontrolišu pšenicu, ukoliko se odluče da zadrže u skladištima, jer je došlo do pojave žiška.  Srna

CATEGORIES
Share This