Najveća briga građana je kako platiti račune?

Najveća briga građana je kako platiti račune?

Ono što je definitivno obilježilo prošlu godinu su poskupljenja.

Za novu vlast, ovo bi pitanje moralo biti primarno. Dok stručnjaci tvrde da će se eneregetska kriza usložnjavati, prije svega zbog rata Rusije i Ukrajine, građani BiH čekaju konkretne poteze države.

Cijene energenata u ovoj godini drastično su porasle. Podsjećamo, cijena gasa početkom januara prošle godine iznosila je 87 feninga po metru kubnom. Trenutno njegova cijena iznosi marku i 37 feninga.

Poskupljenje se odrazilo na privredna društva u BiH, ali posebno na budžet domaćinstava. Građane, čini se, trenutno najviše brine kako platiti račune nego hoće li biti dovoljno energenata.

Ugovor koji Energoinvest ima sa Gazprom Exportom produžen je do kraja 2023. godine. Ali, kako su nam kazali, još nisu dobili cijenu koja će biti važeća u prvom kvartalu 2023. godine.

Napominju da je, zbog Energoinvestovog dugoročnog ugovora sa Gazpromom, cijena gasa koju imamo – jedna od najpovoljnijih u regiji i Evropi.

BiH ne smije sebi dozvoliti rasipanje energije, poručuju stručnjaci. Odluka Rusije da obustavi isporuku gasa zemljama EU-a dodatno je zabrinula evropske zvaničnike, jer terminali za skladištenje ukapljenog gasa kao i novoizgrađeni kapaciteti ne garantuju bezbjednu nabavku za domaćinstava, a posebno privrede.

Kada je riječ o BiH cijene ovog energenta će se odraziti na račune, kako za privredu tako i za domaćinstva. Nezvanično, zbog visoke cijene gasa, u prošloj godini privremeno ili trajno se isključilo 230 preduzeća i gotovo 500 domaćinstava.

(BN/federalna.ba  Foto: Shutterstock)

CATEGORIES
Share This