Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini održan 11. Naučni skup

Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini održan 11. Naučni skup

Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini održan je jedanaesti po redu Naučni skup sa međuanrodnim učešćem, na kome je učestvovalo oko 80 izlagača iz Srpske i regiona. Govorili su o temi “Nauka danas”, a centralno predavanje održao je profesor sa Pedagoškog fakulteta iz Kopra Ranko Rajović.

Kod svake nove generacije djece uočavaju se slabije motoričke sposobnosti, odsustvo pažnje i koncetracije uz sve siromašniji rječnik. Ovi problemi nastaju prije škole, a roditelji su najodgovorniji  za to, kaže profesor Rajović, ističući da je sve više školaraca koji ne mogu da sjede, računaju ili pišu u školskim klupama, što predstavlja velike izazove za nastavnike.

“Mi prvo moramo da mijenjamo planove i programe u odnosu na okruženje, uvesti više kretanja. Istraživanje koje sam sproveo pokazalo je da 60% djece od 4 godine ne može da  skoči nazad. Kognitivne sposobnosti su im smanjene, nemaju neurone.”, kazao je profesor  Rajović sa Pedagoškog fakulteta iz Kopra u Sloveniji.

Ako dijete do šeste godine nema dovoljno kretanja neće imati ni povezane regije mozga, samim tim imaće probleme u školi i nijedan plan ni program mu ne može pomoći, ističe profesor Rajović. Zato je potrebno da se roditelji postaraju da se djeca više kreću, a manje vremena provode uz telefone ili televiziju. Takođe, u nastavu je potrebno uvoditi inovativne metode.

Prijedloge za usavršavanje nastavnih metoda iznijeli su nastavnici iz obrazovnih ustanova širom Srpske, tokom stručnog savjetovanja. Svoja mišljenja dali su i predstavnici iz drugih država, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

“Ovo je naučni skup sa međunarodnih učešćem.. Očekujemo da naredne goduine preraste u međunarodni sa učesnicima iz drugih zemalja i na dobrom smo putu da to uradimo. I ovaj odziv koji imamo pokazuje to.”, ističe Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini.

Pedagoški fakultet kao dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu, treba praviti iskorake u organizovanju nastave, poručio je rektor Milan Kulić.

U organizaciji naučnog skupa učestvovalo je šest univerziteta, osam fakulteta i niz drugih institucija iz oblasti obrazovanja. Na ovaj način skrenuta je pažnja na probleme najmlađe populacije, sa kojima se roditelji i nastavnci trebaju ozbiljno pozabaviti.

(BN)

CATEGORIES
Share This