Na današnji dan rođen patrijarh Gavrilo Dožić, umrli Radomir Putnik i Kraljević Marko…

Na današnji dan rođen patrijarh Gavrilo Dožić, umrli Radomir Putnik i Kraljević Marko…

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Gavrilo (Dožić-Medenica), rođen je u Donjoj Morači u Kolašinu, 17. maja 1881. godine.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve bio je 22 godine, do svoje smrti, dok je prethodno bio raško-prizrenski episkop (1911) i crnogorsko-primorski mitropolit (1920-1938). Nakon završene osnovne škole u Manastiru Morači, školovao se u Beogradu, gdje je završio i Bogoslovski fakultet, a ubrzo postao i doktor nauka na istoimenom fakultetu.

U Prvom svjetskom ratu je bio u zarobljeništvu u mađarskom logoru Cegledu, gdje je usled maltretiranja i obolio.

Nakon oslobođenja, kao veliki zagovornik ujedinjenja Srbije i Crne Gore, predvodio je delegaciju od 18 poslanika „Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori“ prilikom odlaska u Beograd i predaje Odluke o ujedinjenju. Na tronu crnogorsko-primorske mitropolije nasledio je mitropolita Mitrofana i odmah se dao u obnovu Njegoševe kapele koju su srušili Austrougari u Prvom svjetskom ratu.

Taj posao je okončan 1925. godine. Na tronu SPC nasledio je patrijarha Varnavu Rosića 1938. godine. Drugi svjetski rat je proveo u internaciji – kako u Srbiji, tako i u koncentracionom logoru Dahau.

Na današnji dan, 17. maja 1917. godine, u Nici, preminuo je komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, vojvoda Radomir Putnik.

Na današnji dan 1917. godine u Nici je umro veliki srpski vojskovođa vojvoda Radomir Putnik. Tokom svoje bogate vojničke karijere bio je dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu.

U Balkanskim ratovima komandovao je srpskom vojskom za vrijeme sve četiri neprijateljske ofanzive na Srbiju. Posle Kumanovske bitke unaprijeđen je u čin prvog vojvode (feldmaršala) srpske vojske.

U Bitoljskoj bici je odigrao ključnu ulogu i pravilnim rasporedom snaga je Turcima nanio veliki udarac u Prvom balkanskom ratu. U nastavku rata je komandovao prodorom ka Jadranskom moru, koji se završio opsadom Skadra. Tokom bitke na Ceru, uz pomoć promućurnog komandanta Druge armije Stepe Stepanovića nanio je Austrougarima veliki poraz.

Njegova odluka da napusti Beograd i skrati front za vrijeme Kolubarske bitke je bila presudna, jer je srpska vojska dobila vrijeme da se oporavi i odmori.

Kada je počela četvrta ofanziva na Srbiju, Putnik je već bio teško obolio. Ipak, u okolnostima koje su bile veoma nepovoljne po Srbiju, uspio je da organizuje povlačenje srpske vojske na Krf. Na rukama svojih vojnika prenesen je preko Albanije.

Kraljević
Dana, 17. maja 1395. godine, prema oskudnim istorijskim podacima, na Rovinama je poginuo slavni sin Vukašina Mrnjavčevića Marko Kraljević. Iako je po istorijskim izvorima Marko Kraljević poginuo kao turski vazal u bici protiv vlaškog vojvode Mirče, on je vjekovima predstavljan kao uzor junaštva, viteštva, čestitosti i zaštitnik nejakih od zuluma i nasilja.

On je omiljeni lik srpskih narodnih pjesama, zbog toga čitav jedan ciklus pjesama posvećen je upravo njemu. Kao najstariji sin i naslednik kralja Vukašina Mrnjavčevića, posle očeve pogibije 1371. u Maričkoj bici protiv Turaka, Marko je nastavio da vlada srpskim oblastima oko Prizrena, Skoplja i Prilepa.

Sedamnaesti dan mjeseca maja ostaće upamćen i po rođenju engleskog ljekara Edvarda DŽenera – pronalazača vakcine protiv boginja (1749), ruskog istoričara Sergeja Solovjova; ali i po smrti italijanskog slikara Sandra Botičelija (1510). Takođe, na današnji dan u najvećoj poplavi u poslednjih 50 godina, u Šri Lanki, bez krova nad glavom je ostalo oko 150 000 ljudi (2003); počela je istraga u aferi „Votergejt“ (1973).

IN4S

CATEGORIES
Share This