Na Arktiku pada manje snijega, a više kiše, a to su loše vijesti

Na Arktiku pada manje snijega, a više kiše, a to su loše vijesti

Neki dijelovi Arktika više ne izgledaju baš polarno.

Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, mnoge se regije vjerojatno pretvaraju iz klime sa snježnim oborinama u dominantnu kišnu.

„Na rubovima se tranzicija već događa“, rekao je John Walsh, glavni naučnik u Međunarodnom arktičkom istraživačkom centru na Univerzitetu Alaska Fairbanks, na sastanku Američke geofizičke unije koji je održan krajem protekle godine.

U sljedećih nekoliko desetljeća, rekao je, kiša će postati glavni oblik padavina na većini arktičkih rubova.

Studija iz 2021. u časopisu Nature Communications otkrila je da bi oborine mogle prevladati u dijelovima Arktika već 2060-ih.

To je zato što temperature rastu i padavine se povećavaju širom Arktika zbog stakleničkih plinova koje ljudi ispuštaju korištenjem fosilnih goriva.

NOAA je polovinom decembra objavila svoje godišnje izvješće o Arktiku, izvješćujući da se polarna regija nastavlja zagrijavati dvostruko brže od ostatka planete.

Zbog toga se arktički morski led smanjuje, tundra postaje zelena od vegetacije, a morske ptice u gomilama umiru od gladi.

Ne mijenja se samo Arktik. To je problem cijele planete.

Kišni Arktik brže gubi snježni pokrivač, ubrzavajući ondje klimatske promjene i izlažući više permafrosta – golemih područja smrznutog tla koje se polako otapa i ispušta velike količine opasnog stakleničkog plina metana.

Neke tundre više ne izgledaju tako arktički.

Po prvi put prošle godine, NOAA je utvrdila da se arktičke oborine – bilo kiša ili snijeg – povećavaju tokom svih godišnjih doba.

Šta uzrokuje više kiše

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja, rekao je Walsh :

Više vlage je dostupno kako se morski led topi, ostavljajući otvoreniji okean da ispari u atmosferu.

Toplija atmosfera zadržava više vlage, omogućavajući joj da pada više kiše ili snijega.

Više oluja prelazi preko otvorenih voda i toplijih voda. To može da podstakne intenzivnije oluje sa obilnijim padavinama.

U svakom slučaju, u najhladnijim regionima kao što su istočni Sibir ili sjeverna Kanada, to znači više snježnih padavina.

Ali na mjestima kao što je jugozapadna Aljaska, to znači da kiša pada na snijeg, a zatim se smrzava. To je ono što se dogodilo u Ferbanksu u decembru 2021. godine, kada je palo skoro centimetar i po kiše, a zatim se smrzlo.

Putevi su postali opasni. Škole zatvorene. Karibu i druge životinje na ispaši nisu mogle da jedu travu jer je bila prekrivena ledom.

„Ovi događaji sa ledenom kišom mogu biti razorni, jer sloj leda može da traje mjesecima do proljećnog odmrzavanja“, rekao je Walsh.

sciencealert.com

Prevod: Impuls

CATEGORIES
Share This