Mnogo ili malo: Evo koliko je naftaše koštala prodaja nekvalitetnog goriva

Mnogo ili malo: Evo koliko je naftaše koštala prodaja nekvalitetnog goriva

Distributeri u Republici Srpskoj su za godinu dana, zbog prodaje nekvalitetnog goriva, kažnjeni sa ukupno pola miliona KM.

Naime, u 2022. je uzeto je 2.115 uzoraka za laboratorijsku analizu kvaliteta goriva, a u 23 slučaja utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

– Riječ je o 20 neusaglašenih uzoraka dizel goriva i tri neusaglašena uzorka goriva deklarisanog kao BMB 95. Zbog utvrđenih nepravilnosti, subjektima je izdato 40 prekršajnih naloga u vrijednosti od 500.000 KM – potvrdili su za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Objasnili su da se u  praksi pokazalo da se odstupanja najčešće odnose na sniženu tačku paljenja.

– Do toga dolazi usljed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim pumpnim stanicama. Naime, zbog  nepažnje, zaostali benzin u ispusnom cjevovodu auto-cisterne i u separatoru može da snizi tačku paljenja dizel goriva – kažu u Inspektoratu RS.

Naglašavaju da je kontinuiran rad tehničke inspekcije rezultirao time da su utvrđena odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti simbolična i da je gorivo na pumpama u RS u skladu s važećim propisima.

Poručuju da, s ciljem daljeg eliminisanja odstupanja na koja analize ukazuju, najveću ulogu imaju sami dobavljači, u smislu edukacije svojih radnika koji prevoze tečna naftna goriva.

– Time će i sebe zaštititi od potencijalnih kazni, koje u ovim slučajevima nisu male. Za subjekte kod kojih se analizom dokaže da su prometovali tečna naftna goriva koja nisu bila usklađena sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva, propisane su kazne za pravno lice  20.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu 5.000 KM – upozoravaju iz Inspektorata RS.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This