Mještani postavili blokade: „Našim putem za 24 sata prođe 400 kamiona“

Mještani postavili blokade: „Našim putem za 24 sata prođe 400 kamiona“

Mještani sela Naprelje, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, blokirali su sinoć regionalni put R-405, koji prolazi kroz ovo selo i predstavlja putnu komunikaciju između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe.

Razlog zbog kojeg su postavljene blokade jesu problemi koje stanovnici ovoga kraja imaju usljed transporta uglja koji iskopava firma „Lager“ na obližnjim rudokopima i potom teškim kamionima transportuje s ovih prostora.

Inače, ovo je bila druga blokada u posljednjih nekoliko dana, a mještani su jedinstveni u tome da im je, zbog intenzivnog saobraćaja teških mašina i uslova na putu, bezbjednost ugrožena.

Također, ističu kako se pojedini vozači kamiona ponašaju bahato, te da se ugalj kojim su pretovareni kamioni rasipa po cesti i obližnjim dvorištima.

Kap koja je prelila čašu, kažu, jeste intenzivan saobraćaj proteklih dana, u vrijeme novogodišnjih praznika, a kamioni saobraćaju 24 časa dnevno, pa i u sitnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

„Ovim putem svakodnevno prođe 200 kamiona u jednom i isto toliko u drugom pravcu. Znači za samo 24 sata 400 kamiona, a da pri tome niko ne poštuje ni praznike ni potrebe mještana“, kaže Šefik Horozović, mještanin i vlasnik obližnje firme.

Zbog blokade puta intervenisala je i policija, pa je poslije toga saobraćaj deblokiran, ali su mještani spremni na nove blokade ukoliko bude potrebno.

Ističu kako očekuju susrete i razgovore s predstavnicima nadležnih institucija, a među zahtjevima koje će postaviti su ograničenje saobraćaja teretnih kamiona ovim putnim pravcem, a zatražiće se i privremena obustava eksploatacije uglja na obližnjim rudokopima.

Tako se i u ovoj godini nastavljaju problemi mještana ovoga dijela sanske općine usljed eksploatacije i prevoza uglja.

Podsjećamo da u Gornjem Kamengradu mještani već duže od dva mjeseca organizuju cjelodnevne straže kako bi firmu „Lager“ spriječili da doveze teške mašine i ponovo aktivira površinski kop Orišlje, što im je bila namjera, zbog opasnosti od pojave klizišta. Mještani kažu kako bi pokretanje eksploatacije na tom lokalitetu ugrozilo na desetine stambenih objekata i proizvelo nemjerljivu štetu. Eksploatacija uglja na području općine Sanski Most višestruko je intenzivirana početkom energetske krize koju je izazvao rat u Ukrajini, kada se enormno povećala potražnja za ugljem.

Od tada putevima na području Sanskog Mosta svakodnevno saobraća na stotine kamiona, zbog čega se u značajnoj mjeri oštećuje putna infrastruktura, a u više navrata zbog radova na rudokopima dolazilo je do onečišćenja rijeke Blihe.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This