Misteriozna veza između dva pedofila: Silovali na desetine djevojčica nakon što su zadobili njihovo povjerenje

Misteriozna veza između dva pedofila: Silovali na desetine djevojčica nakon što su zadobili njihovo povjerenje

Decenijama su obojica seksualno zlostavljali desetine maloljetnih djevojčica i mladih žena. Žrtve su prvo mamili tako što bi zadobili njihovo povjerenje – jedan kao vrhunski doktor za atletičarke, a drugi kao darežljivi milijarder mentor, koji je djevojčicama nudio pomoć da ostvare svoje snove.

Nakon toga bi zloupotrebili to povjerenje i iskoristili svoju moć, podvrgavajući žrtve kampanji seksualnog zlostavljanja tokom nekoliko godina.

Jedno duže vrijeme su se izvlačili sa tim, uprkos mnogim upozorenjima – ova dvojica moćnih muškaraca prošla su neopaženo kod vlasti, javnih ličnosti i drugih moćnih ljudi.

Zločini i obrasci zlostavljanja Lerija Nasara i Džefrija Epstajna su bez sumnje jezivo slični.

Uprkos muci koju su izazvali drugima, nijedna veza nije napravljena između njih dvojice, sve do prošlog mjeseca. Tada je savezni biro za zatvore u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja objavio gomile od 4.000 stranica dokumenata u vezi sa smrću Epstajna u zatvoru.

Sada, u još jednom bizarnom preokretu, samo nekoliko nedjelja nakon što je ova šokantna veza izašla u javnost, Nasar je napadnut u zatvoru na Floridi u kojem se nalazi od 2018. godine.

Izvori su za AP rekli da je drugi zatvorenik napao osuđenog seksualnog zlostavljača i izbo ga u grudi i leđa. Portparol Biroa za zatvore potvrdio je Independentu da su na zatvoreniku – koga su odbili da potvrde kao Nasara – preduzeti “napori za spasavanje života” prije nego što je hitno prebačen u bolnicu.

Tačne razmjere povreda nisu poznate, ali su izvori rekli da je u stabilnom stanju.

Incident je sada predmet interne istrage, a o tome je obaviješten i FBI.

Za sada nije poznato šta je dovelo do napada, a nije poznat ni identitet drugog zatvorenika. Nije dat ni motiv.

Silovanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ali tajming napada na njega iza rešetaka bi mogao mnoge da zainteresuje samo mjesec dana nakon što su se pojavili novi detalji o iznenađujućoj vezi između Nasara i kolege pedofila Epstajna, koji je umro u sopstvenoj zatvorskoj ćeliji 2019.

Početkom juna, AP je dobio hiljade stranica zapisa Biroa za zatvor u vezi sa Epstajnovom smrću, uključujući detalje o njegovoj zdravstvenoj istoriji, mejlove i interne izvještaje agencije.

Sakriven među 4.000 stranica posebno je zanimljiv jedan mejl koji datira od septembra 2019. godine.

Bio je to mejl između osoblja Metropoliten popravnog centra na Menhetnu u Njujorku, koji je sadržao neke iznenađujuće informacije.

Za 34 dana koliko je Epstajn bio iza rešetaka u zatvoru na Menhetnu, poslao je pismo drugoj osuđenoj seksualnoj osobi udaljenoj 1.700 kilometara u zatvoru na Floridi. Ta osoba bila je Nasar.

U to vrijeme Nasar je već bio osuđen i služio je kaznu od stotinu godina zatvora. Epstajn je u međuvremenu čekao suđenje za niz optužbi za trgovinu ljudima u Njujorku. Pismo nikada nije stiglo do Nasara.

Iz nepoznatog razloga, pismo je vraćeno pošiljaocu i pronađeno je u sobi za pisma u zatvoru na Menhetnu nedjeljama kasnije u septembru 2019.

U ovom trenutku Epstajn je već bio mrtav.

– Izgleda da ga je poslao poštom i da mu je vraćeno – napisao je istražitelj koji je pronašao pismo u mejlu zatvorskom službeniku.

Dodao je da nije siguran da li treba da otvore pismo ili da ga predaju nekom drugom.

Šta su zvaničnici odlučili da urade sa pismo ostaje misterija, a samo pismo nije uključeno u 4.000 stranica koje su objavljene.

Međutim, najvažnije pitanje jeste da li su se dvojica seksualnih prestupnika poznavala ili su bili povezani jedan sa drugim prije hapšenja i strašnih optužbi?

Nasar je u pritvoru na Floridi od kada je osuđen 2018. za seksualno zlostavljanje djevojaka i mladih žena na gimnastici SAD i Državnom univerzitetu Mičigen.

Kao doktor tima, seksualni predator je nekoliko decenija silovao stotine mladih gimnastičarki, uključujući Simon Bejls.

Najzad je uhapšen u decembru 2016. godine zbog optužbi za seksualno zlostavljanje djece – više od godinu dana nakon što je njegova prva žrtva iznijela optužbe.

Nasar je 2018. godine osuđen na 40 do 175 godina zatvora za krivično djelo seksualnog ponašanja. On takođe služi 60-godišnju federalnu zatvorsku kaznu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje djece i odvojenu kaznu od 40 do 125 godina za seksualno zlostavljanje u Mičigenu.

Epstajn je, u međuvremenu, prvobitno osuđen 2008. godine za vrbovanje maloljetne djevojčice za prostituciju na Floridi.

U sada naširoko osuđenom sporazumu o priznanju krivice, Epstajn se izjasnio krivim po jednoj tački i osuđen je na samo 18 mjeseci zatvora – od kojih je većinu odslužio van zatvora u programu za oslobađanje zbog posla.

Nakon puštanja, naređeno mu je da se registruje kao seksualni prestupnik.

A onda je 7. jula 2019. godine uhapšen zbog niza optužbi za seksualnu trgovinu u Njujorku.

Samo mjesec dana kasnije, 10. avgusta i nedugo nakon što je poslao pismo Nasaru, Epstajn je nađen mrtav u svojoj ćeliji.

Medicinski isljednik je presudio da je on počinio samoubistvom, ali je dugo bilo pitanja i zavjera oko posljednjih sati njegovog života. Prošlog mjeseca, nadzornik Ministarstva pravde objavio je oštar izvještaj u kome se za Epstajnovo samoubistvo okrivljuju “brojni i ozbiljni neuspjesi” osoblja Biroa za zatvore.

Iako je umro mjesec dana kasnije prije nego što je mogao da se suoči sa suđenjem, njegova saučesnica Gislejn Maksvel proglašena je krivom za seksualnu trgovinu u Njujorku u decembru 2021. i trenutno služi 20-godišnju zatvorsku kaznu, piše Telegraf.

Ostaje nejasno da li su se Nasarovi i Epstajnovi putevi ikada ukrstili tokom godina zlostavljanja djevojaka i mladih žena.

Sada kada je Nasar u bolnici i oporavlja se od višestrukih uboda nožem, ostaje da se vidi da li može i hoće li da rasvijetli bizarnu vezu sa Epstajnom – i sadržaj tog pisma.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This