Ministarstvo dalo ove preporuke poslodavcima  Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Danije

Ministarstvo dalo ove preporuke poslodavcima Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Danije

l Egić ponovio je danas apel svim poslodavcima da, zbog toplotnog talasa sa temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Apelujemo na poslodavce u Republici Srpskoj da zbog visokih temperatura svoje poslovanje prilagode temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih.

S obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), Ministarstvo poziva i apeluje na sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika.

Međunarodni standard  ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a  jedna od mjera  je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.  Stoga,  apelujemo  na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana,  uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su:

– organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,

– rotacija poslova,

– izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana  od 11-16 časova,

– uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,

– osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,

– nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

(BN) Foto: Novosti

CATEGORIES
Share This