Milica Ijačić iz Trebinja ruši predrasude o osobama sa invaliditetom

Milica Ijačić iz Trebinja ruši predrasude o osobama sa invaliditetom

Prepreke za ostvarenje ciljeva i želja postoje samo u našoj glavi. Mi mladi možemo i moramo graditi našu Srpsku svojim pozitivnim primerima, trudom, radom i svojim idejama.

Sa ovom krilaticom nosi se Milica Ijačić (32), reprezententivka BiH u parakajaku, jedna od 14 u svetu koja se bavi ovom disciplinom. Milica je rođena u Čapljini, ali je odrasla u Trebinju, i za svojih 32 godine može se pohvaliti pozamašnom biografijom.

Život u kolicima ne sprečava je da živi punim plućima. Po zanimanju je tehničar elektronike, a takođe je i student Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje. Vesla u kajaku već pet godina, njen nastup na međunarodnoj sceni zapažen je 2021, kada je veslala u finalu Svetskog kupa i osvojila deveto mesto.

– Iste godine na Međunarodnom takmičenju u kajaku u Trebinju sam osvojila treće mesto i tada sam se okitila se svojom prvom, bronzanom medaljom. Na državnom prvenstvu lani sam u trci na 500 metara osvojila četvrto mesto, dok sam u trci na 200 završila kao peta. Početkom ove godine osvojila sam zlatnu medalju na 500 i srebrnu na 200 metara na Međunarodnoj regati u Zvorniku – rekla je za „Novosti“ Milica.

Pored sporta, ova devojka je godinama aktivna u politici, u koju je ušla s ciljem da poboljša položaj mladih u RS, a naročito onih sa invaliditetom. Nekoliko godina bila je odbornik u Skupštini grada Trebinja, a danas je poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS. Milica je prvi poslanik sa invaliditetom u NSRS.

Slikarstvo i fotografija

Ova svestrana devojka pored sporta i politike ima i druga zanimanja, i nastoji da svaki trenutak živi punim plućima.

– Kako sam hiperaktivna i kreativna, često svoje slobodno vreme upotpunim raznim zanimanjima. Pa se tako pojavi povremeno slikarstvo, fotografija, šivenje, a moram napomenuti i da sam zaposlena u Elektroprivredi RS – rekla je Milica.

– Politika je u moj život ušla iz želje da menjam ovaj naš svet nabolje. kada sam 2015. ostala bez posla, konkurisala sam na oko 30 oglasa i na svakom sam bila odbijena jer sam lice sa invaliditetom. Tada sam započela svoju životnu političku borbu – rekla je Milica.

Ističe da se osobe sa invaliditetom u Srpskoj i BiH susreću sa mnogim poteškoćama.

– Moj invaliditet je takav da funkcionišem u potpunosti samostalno, što mnogi ne mogu. Zbog toga je potrebno razvijati usluge poput personalne asistencije koje će osobama sa invaliditetom pružiti život dostojan svakog čoveka – ističe ona.

Da bi osoba bila uspešna iza nje moraju stojati podrška i ljubav porodice, kaže Milica. Rođena kao treće dete u jednoj hercegovačkoj porodici, ponosna je na svoje korene.

– Prva i osnovna stvar je da sami sebe zavolimo takvim kakvi smo, posle toga je najvažnija podrška porodice i okoline – kaže Milica.
(Novosti)
CATEGORIES
Share This