Milan Jovanović Batut – Rodonačelnik srpskog zdravstva

Milan Jovanović Batut – Rodonačelnik srpskog zdravstva

Srpski ljekar Milan Jovanović Batut, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu koji je gotovo sedam decenija posvetio modernizovanju srpskog saniteta, rođen je 11. septembra 1847. godine.

Batut se uporno borio za osnivanje Medicinskog fakulteta, što mu je i uspjelo 1919. godine, poslije više decenija polemika i priprema. Objavio je veliki broj radova, posebno iz oblasti zdravstvenog prosvjećivanja.

Kao mladić, svim bićem bio je okrenut medicini i studije je započeo u Beču, zahvaljujući materijalnoj pomoći desetorice građana rodne Sremske Mitrovice, koji su mu tokom prve godine davali po dvije forinte mjesečno za izdržavanje.

Kako nije mogao da nastavi studije sljedećeg semestra, Milan Jovanović bio je prinuđen da ode u Novi Sad, gdje je tri godine predavao u realci (realnoj gimnaziji), skupljajući novac. Zatim se vratio u austrijsku prijestonicu gdje je završio medicinu.

Kada se 1885. godine vratio sa stručnog usavršavanja po evropskim prijestonicama uzeo je nadimak Batut. Razlog je bio taj što su pored njega u srpskoj javnosti, u istoj društvenoj ulozi, bila još dva Milana Jovanovića, i to ljekara.

Godine 1880, Batut je pokrenuo list za ljekarsku pouku narodu “Zdravlje”. Bio je to prvi list sa higijensko-prosvjetnim sadržajem na slovenskom jugu. Od 1880. do 1882. godine, na poziv crnogorske Vlade, bio je načelnik Sanitetskog odjeljenja tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih djela i glavni ljekar Cetinjske bolnice.

Nekoliko godina radio je na vodećim medicinskim ustanovama Evrope toga vremena, u Minhenu, Berlinu, Parizu i Londonu.

Batut je posebno proučavao probleme higijene i bakteriologije. Nakon specijalizacije je pozvan da osnuje Katedru za bakteriologiju na Karlovom univerzitetu u Pragu. Međutim, ovu laskavu ponudu odbio je i prihvatio mjesto redovnog profesora na Katedri higijene i sudske medicine na Velikoj školi u Beogradu.

Milan Jovanović Batut predavao je studentima dugi niz godina i izgradio veliki autoritet kao naučnik i profesor.

Posebno priznanje za njegov rad bio je izbor za rektora Velike škole.

Jedna od najvećih zasluga profesora Batuta bila je osnivanje Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Iako nije imao dovoljnu podršku kolega ljekara, Milan Jovanović Batut bio je istrajan u svojim idejama i, nakon višedecenijske borbe, Medicinski fakultet je osnovan 1919. godine, a on je postao prvi dekan i profesor higijene na novoosnovanom fakultetu.

Zdravstveno prosvjećivanje naroda bilo je najznačajnije Batutovo životno djelo. Ta ideja provlačila se kroz njegov cijeli radni vijek.

Prema biografu Ozrenu Nedeljkoviću, Batut je najznačajniji srpski radnik na polju higijenskog prosvjećivanja naroda.

(agencije)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS