Meteorolozi: Januar je tu, a kad stiže snijeg?

Meteorolozi: Januar je tu, a kad stiže snijeg?

Ljubitelji snijega i zimskih sportova i ugođaja još malo će pričekati na vrijeme koje je prikladno za januar.

 

U Bosni i Hercegovini u decembru su oboreni svi temperaturni rekordi, kazao je za N1 meteorolog Igor Kovačić. Također, Kovačić je govorio i o dugoročnoj prognozi navodeći da iza 10. januara možemo očekivati vrijeme karakteristicnije zimskim mjesecima.

Kovačić, koji je ujedno i glasnogovornik Svjetske meteorološke organiozacije za Bosnu i Hercegovinu i zamjenik direktora Republičkog hidrometrorološkog zavoda Republike Srpske predstavio je podatke za decembar koji je oborio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

– Posljednji dan decembra mjeseca 2022. godine u Bosni i Hercegovini Banjaluka je bila najtoplija sa 20,4 a ta temperatura čak od 1961. godine nije prevaziđena i to je što se tiče BiH bile maksimalne temperature kada je riječ o decembru – kazao je za N1 Kovačić.

Kada možemo očekivati snijeg?

Ljubitelji snijega i zimskih sportova i ugođaja još malo će pričekati na vrijeme koje je prikladno za januar.

– Što se tiče kratkoročnih prognoza za ovih desetak dana oni govore o natprosječno visokim temperaturama s tim što će oni zbog zonalnog strujanja i povremenog stizanja svježeg vazduha, ali ne i hladnog ta temperatura opadati ali će i dalje biti iznad 10 stepeni što je neoubičajeno za januar mjesec i ostajemo i dalje bez snježnog pokrivača. Neku značajniju promjenu očekujemo oko 10. januara, kada bi trebalo doći do prolaznog zahlađenja i mogući snijeg na planinama -naveo je Kovačić.

– Na istoku je očekivati da snijega bude 10. januara i da će temperature pasti ispod nule. Šarolike prognoze govore da će biti do 20 cm snijega. Modeli pokazuju nepreciznost – kazao je Kovačić.

N1

CATEGORIES
Share This