Manastir Svete Petke u Bijeljini od danas krase biste patrijaha Germana i patrijarha Pavla

Manastir Svete Petke u Bijeljini od danas krase biste patrijaha Germana i patrijarha Pavla

Akademik Drago Mirković, iz Bijeljine, sa suprugom Rosom i porodicom, i umirovljeni episkop zvorničko -tuzlanski Vasilije darovali su Manastiru Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet jezera spomen obilježja patrijarha Germana i patrijarha Pavla.

Prelijepo urađene biste, urađene na divno osmišljenim i uređenim postamentima, rad akademika Mirkovića, dodatno su ukrasili ovu srpsku, pravoslavnu bogomolju, koju je episkop Vasilije, dok je bio aktivan arhijerej, izgradio u ruskom stiglu.

Ovo su samo neka od spomen obilježja, urađenih najljepšim umjetničkim tehnikama koje su Mirkovići darovali u saradnji sa vladikom Vasilijem.

-Riječ je o našim divnim poglavarima Srpske pravoslavne crkve, koji su je vodili u najtežim vremenima, a ostali su stameni, dostojanstveni i posveći vjeri do poslednjeg daha i poslednjeg atoma -kaže Mirković.

-Narod Republike Srpske, kao i sav naš rod, ma gdje živio, nikad ih neće zaboraviti. Ovo je sjećanje i podsjećanje na njih i njihova dragocena i zlatna djela.

Vladika Vasilije se utoliko više raduje „dovođenjem“ patrijarha Pavla i patrijarha Germana, jer se to događa u doba kada obilježava 85 godina života, 45 godina vladičanskog i 65 godina monaškog staža.

Istok

CATEGORIES
Share This