Manastir Petropavlov kod Trebinja

Manastir Petropavlov kod Trebinja

Manastir Petropavlov rođen je u skrivenoj i malenoj pećini, kao i sam Hristos što je rođen u Vitlejemskoj. Za Apostola Pavla i njegovog učenika Apostola Tita nije bilo mjesta u gostionicama, pa su se u ovoj pećini skrivali i pred njenim svetim oltarom propovijedali i narod krstili. Hodeći stazama Hristovim, manastir će proći i svoju golgotu i svoje vaskrsenje, nakon kog će rijeke vjernika hrliti manastirskim svetinjama.

Arheološkim istraživanjima otkriveni su temelji crkve Apostola Petra iz četvrtog vijeka, uz koju je kao krstionica bila i crkva Apostola Pavla. Da je crkva sagrađena najkasnije u četvrtom vijeku potvrđuje i pronađeni novac iz perioda Cara Konstantina, kao i nakit i keramički predmeti.

Sestre iz Manastira Gradac kod Raške i sestre Manastira Petropavlov bogato su ukrasile zidove hrama Apostola Pavla freskama svetitelja i motivima iz hrišćanskog života.

U slavu Bogu i Svetom Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom 2021. godine osnovan je i novi manastir u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija. Ova svetinja metoh je manastira Petropavlov.

Манастир Петропавлов (Требиње) // Petropavlov Monastery (Trebinje) – YouTube

Anđela Plakalović, master srpskog jezika i književnosti

 

 

CATEGORIES
Share This